БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6


Избори'2004
ЗАПАД НЕ ПРИЗНАВА ПОБЕДАТА НА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ
ЦИК обяви официалните данни: Янукович - 49,46%, Юшченко - 46,61%. Леонид Кучма може да въведе извънредно положение и да касира изборите

Киев, 25 ноември 2004.- След САЩ, ЕС, ОССЕ, и Канада отказва да признае Виктор Янукович за победител в президентските избори в Украйна, съобщиха информационните агенции. Отава смята, че има много нарушения, фиксирани от международните наблюдатели. Западът е обезпокоен от ситуацията в Украйна и призовава официален Киев да спазва закона и да не допусне насилие. В много градове на страната се провеждат протестни митинги, на които хората призовават да бъдат огласени истинските резултати от народния вот.
Вчера ЦИК обяви официалните резултати, според които представителят на властта Виктор Янукович получава 49,46%, а неговият конкурент Виктор Юшченко - 46,61%. Опозицията оспорва този резултат и в понеделник излезе на улицата. Вече четвърти ден в центъра на Киев митингуват до 1 млн. души. Държавни институции и стратегически важни обекти се охраняват от специалните части и милицията.
Засега опозицията не смята да преговоря с властта. Но тъкмо с тази цел - като посредник, се очаква днес в Киев да пристигне бившият полски президент Лех Валенса. Същевременно действащият държавен глава на Украйна Леонид Кучма отмени срещата си с руския президент Владимир Путин в Санкт-Петербург и отправи покана към президента на Полша Александър Квашневски да дойде в Киев
В Украйна върви "оранжева" революция (цветът на опозицията е оранжев). "Стената падна за втори път", заяви Михаил Горбачов и остро осъди намесата на Москва в украинските избори.
Засега никой от експертите в Украйна не се ангажира с прогнозата, как ще се развие ситуацията в страната. Вчера опозиционерът Виктор Юшченко предложи да се проведе третия тур, но като се спазват всички правила и навсякъде на присъстват международни наблюдатели.
Виктор Янукович пък твърди, че той е победител и се заръча, че ще бъде президент на всички украинци и дори е готов да включи в екипа си представителите от опозицията.
Впрочем, най-интересното решение предлагат комунистите. Техният лидер Петро Симоненко заяви, че изборите трябва да се касират, парламентът да се събере и с приемането на съответен законопроект да превърне Украйна от президентска в парламентарна република.
Според действащия президент Леонид Кучма, Украйна е на ръба на гражданската война. Затова не е изключено той да въведе в страната извънредно положение, като касира сегашните избори, да разпусне парламента и на пролет да насрочи нови избори за държавен глава и Върховната Рада.(БУВести)


 
ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>


Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС