БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6

Избори'2004
ЦИК: ВИКТОР ЯНУКОВИЧ - 49,3%, ВИКТОР ЮШЧЕНКО - 46,91%
Някои наблюдатели не изключват и "грузински вариант" в Украйна
Киев, 22 ноември 2004.- След 93,2% преброени бюлетини на втория тур от президентската надпревара в Украйна води премиерът Виктор Янукович, съобщиха от ЦИК. За него гласуваха 49,3% от украинците. Опозиционният кандидат Виктор Юшченко се подкрепя от 46,91%, т.е. разликата е от 2,39%. Но по данните на всички exit-pool, извършени от няколко социологически агенции, преднина от 4% до 10% има Юшченко.
ЦИК регистрира рекордна за страната избирателна активност - над 79%. Но тъкмо пози показател предизвиква недоумение от страна на опозицията. Тя твърди, че в Донецка (родината на Янукович) и съседната Луганска област е извършена манипулация - практически е невъзможно да се постигне активността, демонстрирана в тези два региона - съответно 96% и 88%. Между другото, преди втория тур се твърдеше, че Янукович може да спечели изборите единствено ако мобилизира електората си.
Същевременно тази сутрин лидерът на опозицията Юшченко се обърна към Европейския съюз, Съвета на Европа, ОССЕ, чийто председател е Соломон Паси, да застави украинските власти да спрат с манипулациите на изборния резултат и да признаят неговата победа. Но ЦИК изненадващо престана да преброява бюлетините под предлог, че "хората са уморени и трябва малко да поспят". Наблюдателите обръщат внимание, че същото се случи и след първия тур на 31 октомври. Тогава след 80% преброени бюлетини и минимална преднина на Янукович ЦИК се оттегли на "почивка", продължила няколко дни. Тъкмо тогава започнаха да пристигат бюлетини от регионите, където симпатизират на опозицията. В крайна сметка властта беше принудена да признае Виктор Юшченко за победител в първия тур с 39,87% срещу 39,32% за Янукович.
Някои наблюдатели не изключват и "грузински вариант" в Украйна. Според съобщения от столицата в центъра на Киев се събират хора (20-30 хил.), които призовават властта да признае Юшченко за победител. Около държавните институции се концентрират специални части и техника.
Право на глас в Украйна имат над 37,6 млн. души, като 214 хил. от тях можеха да гласуват в чужбина.
В първия тур се състезаваха 24 кандидата. Избирателната активност беше 74,56%.
Западът и САЩ призоваха украинските власти да осигурят демократичността на изборите. ЦИК акредитира 750 чуждестранни журналисти и почти 4 хил. международни наблюдатели.
Тези избори са много важни за страната, тъй като от тях ще зависи ориентацията на Украйна - или интегриране в Европа, или връщане обратно към съюз с Русия.(БУВести) 
УКРАИНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ>>>

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА">>>


Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС