БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL







 

 

 

 

 



ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6


Избори'2004
ГЛАСОВЕТЕ ЗА ЯНУКОВИЧ И ЮШЧЕНКО ПОЧТИ СЕ ИЗРАВНИХА. ЩЕ ИМА БАЛОТАЖ
Започват преговори със социалистите и комунистите, заедно събрали 10%
Киев, 01 ноември 2004.- Вчера в Украйна се проведоха президентските избори Виктор Януковичпри избирателната активност 75%. След 94,25% обработените бюлетини води премиерът Виктор Янукович. Според данните на ЦИК, той е подкрепен от 40,12% от избирателите. Основният му конкурент екс-премиерът Виктор Юшченкореформатор Виктор Юшченко има 39,15%. Приблизително по 5% събират социалистът Олександър Мороз и комунистът Петро Симоненко. Прогресивната социалистка Наталия Витренко се радва на 1,5%. Останалите 19 кандидати имат под 1%.
Тъй като никой от претендентите не е набрал над 50% от гласовете, на 21 ноември ще се проведе балотажът.
В Украйна право на глас имат над 36 млн. души. Изборите бяха наблюдавани от почти 4 хил. международни наблюдатели, включително от Съвета на Европа, ЕС и ОНД. Бяха констатирани сериозни нарушения в предизборната кампания.
Анализаторите отбелязват, че въпреки административния ресурс (предизборно повишаване на пенсии, стипендии и заплати, неограничен достъп до телевизията, компромати против опозицията и други удари под кръста) и мощната подкрепа на Русия (според някои данни, Кремъл се изръси със $600 млн., изпрати в Киев своите най-добри политически технолози и дори почти отвори границата си с Украйна) Виктор Янукович - два пъти съденият фаворит на Леонид Кучма и Владимир Путин, де-факто, загуби. Опозиционният лидер Виктор Юшченко получи подкрепа в 17 от 25 области. Зад него застана Западна, Северна и Централна Украйна, докато зад Янукович - само Южна и Източна (той е от Донбас). И тъкмо това се струва много странно на опозицията - защо гласовете са почти изравнени, щом 2/3 от областите подкрепят реформатора Юшченко?
Най-вероятно сега и двамата кандидати ще бъдат заети с това, как и с какво да ухажват социалистите и комунистите, които заедно събраха 10% - тези гласове могат да бъдат решаващи на втория тур. Очевидно, най-вече на комунистите ще се предлагат и пари (от записите, направени от майор Микола Мелниченко в кабинета на Леонид Кучма, следва, че левите депутати взимат, но пък не винаги гласуват "правилно"). А с огромни средства, включително от държавния бюджет, разполага именно премиерът Янукович.
Но Юшченко има малко предимство: още в навечерие на изборите той заяви, че времената на пещерния антикомунизъм са минали и че неговата дясноцентристка коалиция е готова да се съюзи дори с комунистите, само и само да свали сегашната "бандитска" власт. Вчера и социалистът Олександър Мороз вече сподели, че може да се договори с Юшченко, ако се намерят допирните точки по въпросите в социалната сфера, политическата реформа, изтеглянето на украинския контингент от Ирак.
Наблюдателите, обаче, смятат, че, докато социалистите по-скоро ще подкрепят десницата, комунистическият електорат ще се разцепи на три части, като едната ще гласува за Юшченко и Мороз, другата - за Янукович, а третата - против всички.
Битката за Украйна продължава. Страната се разцепи между две визии - на Виктор Юшченко и на Виктор Янукович. Първият иска да види родината си сред цивилизованите държави от разширена Европа, другият - сред марионетките от ОНД под лидерството на Русия. Първият иска да се смени властта на Кучма, управлявал 10 г., другият се стреми да запази статуквото, да наложи властта на донецкия олигархичен клан.
Битката за Украйна продължава и тя се води между два свята, два цивилизационни избора - или страната ще влезе в Европа, като запази много добри двустранни отношения с Русия, или ще влезе в Единното икономическо пространство, лансирано от Кремъ, и за десетилетия да погребе идеята на евроинтеграцията.
Но независимо, кой ще дойде на власт, чакат го тежки времена. В резултат на административно задържане на цените, включително на горивата, и раздаване на парите в страната след изборите ще има ценови скок и ще се развихри инфлацията (тя ще бъде поне 15% вместо планираните 6-7%). Освен това, в Украйна вече се чувства недостигът на долари кеш. В края на октомври търсенето се увеличи тройно (от $400 млн. на $1,2 млрд.) Отново, както при комунизма и в началото на 90-те, се появи черна борса за валута. При официалния курс 5,3 грн. за долар там един "гущер" се разменя срещу 7 и 8 грн. Както сподели пред един руски вестник известният украински рок-певец Олег Скрипка, всичко в Украйна беше стабилно, докато не се появи този персонаж Янукович...
Васил Жукивский





 








БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА?
Речник: зек - съкращение от руската дума "заключенный", сиреч затворник; хам - от руски на български се превежда като нахалник, грубиян, простак
>>>

За политическите убийства на украинските лидери през ХХ в. може да прочетете тук
Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС