БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БОГДАН СТОЙКО:
ЦЪРКОВНА УТВАР

NEW
БУВісті виходять з червня 1998 р.
БУВести излизат от юни 1998 г.

Перша/Първа


ПРО (ЗА) НАС

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА-ДНЕС 
БОЛГАРIЯ-СЬОГОДНI
БIЗНЕС-БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL 

 

 

 

 ПРЕВОДИ - украински
тел.(02) 77298
6


Избор

ВИКТОР ЮШЧЕНКО И ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НАПРАВИХА КОАЛИЦИЯ "СИЛАТА НА НАРОДА"
Днес в Украйна стартира президентската кампания, изборите са на 31 октомври
Киев, 3 юли 2004.- Лидерите на две дясноцентристки формации - "Наша Виктор ЮшченкоЮлия ТимошенкоУкрайна" и "БЮТ", подписаха спогодба за създаване на предизборна коалиция "Силата на народа". Програмата на Виктор Юшченко и
Юлия Тимошенко за общи действия се казва "Манифест на народната победа". "Нужни са ни две години, за да гарантираме на хората работа, образование, медицинска помощ, стабилна заплата и пенсия,- заяви Виктор Юшченко.- И са ни нужни пет години, за да превърнем Украйна в могъща, заможна и демократична държава - бъдещ лидер в Централна Европа".
Юшченко и Тимошенко очакват към тях да се присъедини лидерът на социалистите Олександър Мороз и други опозиционни формации.
Днес в Украйна официално стартира президентската надпревара. По закон тя ще продължи 120 дни. Изборите за държавен глава са насрочени на 31 октомври, а балотажът, ако се наложи, ще се проведе на 21 ноември. Новият президент ще положи клетва на 13 декември.
Виктор Юшченко - засега най-вероятният нов президент на страната, преди да се включи в кампанията, посети родното си село Хоруживка в Сумска област (Северна Украйна) и получи благословия от 85-годишната си майка. Заедно с него бяха съпругата му, петте му деца от два брака, внуче и брат. "Господ да ти помага в добрите ти намерения",- каза възрастната жена и прекръсти сина си.
Виктор ЯнуковичАнализаторите очакват борбата за президентското кресло да се води между двама основни кандидати - Виктор Юшченко от опозицията и Виктор Янукович от властта (той е сегашен премиер и лидер на партия "Региони"). Засега първият подкрепя от 27% от избирателите, а вторият - от 18%. На евентуален балотаж Юшченко би получил 37,9%, а Янукович - 30,6%, твърдят социолозите.
Традиционно комунистите издигат за президент своя председател. Това е Петро Симоненко. Ако лидерът на Социалистическата партия Олександър Мороз не се присъедини към "Силата на народа", то най-вероятно ще участва в надпреварата самостоятелно.
Другите възможно участници (скандалната прогресивна социалистка Наталия Витренко, екс-премиерът Анатолий Кинах, шефът на Националната банка на Украйна Виктор Тигипко) не могат да конкурират споменатата тройка.
Но се предполага, че може да се появи т.н. "трета сила". Говори се, че това е сегашният президент Леонид Кучма. Конституционният съд разреши той да участва в изборите, защото първият му мандат, започнал през 1994 г., новата украинска конституция от 1996 г. уж "не го лови". Висшите магистрати са на мнение, че първият мандат на Кучма започва през 1999 г., когато той отново е избран за президент. Но Западът е категоричен: Кучма е дотук! Твърди се, че такова предупреждение пан Леонид отново е получил сега на срещата на НАТО в Истанбул.
Русия, разбира се, ще покрепя Виктор Янукович, но е "готова да приеме избора на украиския народ, независимо, какъв ще е той", заяви руският посланик в Киев Виктор Черномирдин. Впрочем, руските политолози твърдят, че за Русия украинските избори са много по-важни, отколкото президентските избори в САЩ. Збигнев Бжежински вече над 10 г. не престава да повтаря, че без Украйна Русия не може да бъде империя.
Така че изборната надпрева в Украйна се очаква да бъде много остра и с удари под кръста. Резултатът от нея ще е съдбоносен за страната. Затова там ще има наблюдатели от Съвета на Европа, Европейския съюз и НАТО.(БУВести)

СПРАВКА "БУВести": ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В УКРАЙНА
Президентът на Украйна се избира за срок от 5 г. Той трябва бъде украински гражданин, да има навършени 35 г. и през последните 10 г. да е живял в Украйна. Освен това, да владее... украински език. Така е записано в Основния закон.
Сегашната президентска кампания е четвърта, откакто Украйна е станала независима през 1991 г.
Първият държавен глава е Леонид Кравчук (преди това е председател на парламента на съветска Украйна). Той е избран на 1 октомври 1991 г. За него гласуват 19,6 млн. (61,6%) от избирателите. За конкурента му Вячеслав Чорновил - лидер на РУХ, гласуват 7,5 млн. (24%). Сега Кравчук е депутат във Върховната Рада и е един от лидерите на социалдемократическата партия, скромно представена в парламента. Чорновил загива през 1999 г. в автокатастрофа при странни обстоятелста. Неговата формация РУХ е в коалиция с "Наша Украйна" на Виктор Юшченко.
Леонид Кучма - преди това директор на ракетния завод в Южна Украйна и премиер от 1993 г., става президент през 1994 г. На балотажа за него гласуват 52,15% (на първия тур - 31,17%). За конкурента му Леонид Кравчук гласуват 45,6% (на първия тур - 38,36%).
През 1999 г. Леонид Кравчук отново се кандидатира и отново отива на балотаж. На втория тур за него гласуват 56,25% (на първия тур - 36,49%). Конкурентът му комунистът Петро Симоненко се подкрепя от 37,8% (на първия тур - 22,24%).
В сегашната, четвърта, надпревара издигането на кандидати от партиите (коалиции) или от инициативна група приключва на 27 юли, а тяхната регистрация - на 6 август. Всеки от кандидатите трябва да внесе гаранция от 500 хил. грн. (почти $100 хил.) и да събере най-малко 500 хил. подписа.


 

 

 

Всі матеріали, що знаходяться на сайті www.ukrpress.bol.bg, охороняються відповідно до чинного законодавства Болгарії. У разі використання чи передруку наших матеріалів просимо зробити гіперпосилання (hyperlink) на нас. Позоваването е задължително
   
ПРО (ЗА) НАС