УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

САЩ СА ПРИТЕСНЕНИ: ЗЕЛЕНСКИЙ ПРАВИ НЕЯСНИ КАДРОВИ ПРОМЕНИ
Конфликтът със Запада може да му излезе през носа, но ще пострадат и милиони украинци

Киев, 30 април 2021.- В САЩ са много притеснени от неясни кадрови промени в държавната компания «Нафтогаз». Това заяви на брифинга във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Едуард Прайс.
«Украинското правителство, за да уволни ръководството на тази водеща енергийна компания, прибягна до процедурни манипулации», - твърди пан Прайс. И като следствие – преди два дни са уволнени надзорния съвет и ръководителят на «Нафтогаз» Андрий Колобов, победил «Газпром» в Стокхолмския артитраж. Вместо него е назначен Юрий Витренко, който по-рано е работил в тази компания.
Някои украински анализатори са на мнение, че смяната е продиктувана от стремежа на президента Володимир Зеленский «да се докопа» до парите на «Нафтогаз» - около 52 млрд. грн. ($1,6 млрд.), и с тях да финансира т.н. «Голямо строителство» - една програма, която има слава на корупционна.
Твърди се, че досегашното ръководство на «Нафтогаз», което в Държавния департамент наричат «уважаеми експерти», е било прозападно настроено и се е ползвало с голяма подкрепа на САЩ и ЕС. Действията на президента говорят, че украинското правителство игнорира «справедлива и прозрачна практика за корпоративно управление и минира продължителни усилия, насочени към реформиране на украинския енергиен сектор и подобряване на инвестиционния климат в страната», заяви Едуард Прайс. «Ние ще продължим да подкрепяме Украйна и да укрепване нейните институции, включително да развиваме демократични институции и реформи в корпоративно управление, но и украинските лидери трябва да изпълнят своята част от работата», каза говорителят на Държавния департамент на САЩ.
През юни 2020 г. МВФ и Украйна сключват 18-месечната програма «стенд-бай» за $5 млрд. През същия месец Киев получава първия транш в размер на $2,1 млрд. за борба с КОВИД-19, който помогна украинската икономика да не потъне. Но в момента тази програма е замразена, защото правителството на Зеленский не изпълнява поетите през МВФ базови задължения. А новият транш - $700 млн., е критически важен за Киев, защото с него ще се покрие бюджетен дефицит. С неясните си кадрови промени именно в енергийната сфера, реформирането на която е много важно за МВФ, президентът не може да разчита и на третия и четвъртия транш, съответно, $560 млн. и $900 млн. А сложните отношения с фонда е лош сигнал и за други кредитодатели. Но Зеленский, вместо да прави реформи и да разчита на западните си съюзници, подкрепящи Украйна във войната с Русия, предпочита да демонстрира «комсомолска твърдост» чрез де-факто експроприиране на парите на «Нафтогаз».
Предстои също така да разберем, дали зад тези кадрови промени стои някой или някои олигарси. Западът неведнъж е призовавал Зеленский да скъса «пъпната» си връв с богаташа Игор Коломойски, направил го от киногероя Голобородко в истински президент на 42-милионната Украйна.(УВести)