УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ОКУПИРАНИЯТ ДОНБАС. ДА СЕ ОТКАЖЕМ ЛИ ОТ НЕГО?
Този вариант не се озвучава от нашите политици, защото носи негатив и удря по рейтинга

Киев, 31 януари 2021.- Има три сценария за разрешаване на войната в Донбас. Според експертите, при силов (или хърватски) ще трябва да се озовем сам на сам с руската армия, която ни превъзхожда и числено (1:5), и по бойна и съвременна техника. Вторият сценарий е т.н. немски – обединяване и интегриране. При него в този регион – със съветски тип икономика (въгледобив и металургия), с демонтирани и закарани в Русия конкурентни предприятия, с разрушена инфраструктура и лоша екология ще трябва да се налеят, по скромна преценка, най-малко $20 млрд. Да не говорим за манталитета на т.н. народ в Донбас, оказал се под влияние на сепаратистки идеи и руската окупация. Та те са с тотално промити от кремълската пропаганда мозъци, за тях Украйна и Киев, ЕС и НАТО са враг, хунта, фашисти и бандеровци, Запад, където «не се спазват» християнски ценности.
Третият сценарий предполага да се откажем от Донецк и Луганск. Украинският експерт Валерий Коломиец го нарича «отсичане». Според пан Валерий, този вариант не се озвучава, особено от нашите политици, защото носи негатив за тяхната популярност сред електората. Да, той е болезнен, но като че ли е най-реалистичен и прагматичен, защото слага край на дискусията за цивилизационен избор на Украйна, дава възможност наличните ресурси да се насочат към изграждане на нова, високотехнологична икономика, а не да се инвестира в остарелия въглищно-металургичния донбаски комплекс.
През в.«Дзеркало тижня» Валерий Коломиец твърди, че този, трети, сценарий трябва да включва следното: първо - съгласно международното право, отговорността за издръжката (социално, пенсионно, здравно осигуряване) на местното население да се поеме от страната-окупатор – Руската Федерация, второ – човешките контакти между Украйна и окупирания Донбас да се сведат до минимум, но след като поемем всички, които искат да се преселят в свободната част на страната и да следват в нашите учебни заведения, и трето – след размяна на военнопленници и задържани цивилни официален Киев да излезе от т.н. мински споразумения, ако те не отговарят на националните ни интереси.
Експертът предлага също така границата между двете части на Украйна да се поеме от мироопазваща мисия, с което ще се гарантира прекратяване на бойните действия и реално ще минимизират загубите сред украинските войници. Същевременно освободеният финансов ресурс да се насочи за модернизиране на нашата армия с нови и съвременни въоръжения и развитие на собствения военно-промишлен комплекс.
Валерий Коломиец казва, че крайно време е да започнем да обсъждаме и на този вариант на ниво политици и експерти. Защото става дума за това, в каква Украйна ще живеят нашите деца – ще оставим ли на тях те да решават този сложен конфликт в една бедна европейска страна, разкъсвана от постоянни политически вражди (русофили – русофоби), или ще им оставим едно прекрасно кътче със съвременна икономика и консолидиране гражданско общество?(УВести)

Нашата справка: Руско-украинската война в Донбас започва през пролетта на 2014 г. Русия и сепаратистите превземат част от Луганска и Донецка области заедно с областните центрове. От 5 млн. Донбас преди 2014 г. сега там живеят около 3 млн. Останалите почти 2 млн. се преселват в други, свободни, части на Украйна. Окупираната част се използва само руски език, тя се финансира от руския бюджет, там официално се използва руската рубла, а децата в училищата учат по руски програми, прокарват се идеи за руско величие и се насаждат антиукраински тези. Кремъл е заинтересуват този конфликт да бъде замразен, както стана в Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия. В момента руската пропаганда натрапва на жителите в окупирания Донбас лозунг за обединяване на двете части – Луганск и Донецк, в една обща «република» с един общ т.н. «русский народ Донбасса». Официално Кремъл отрича, че иска да присъедини този регион към Руската Федерация.
Войната в Донбас отне живот на над 3 хил.украински войници. Украйна е принудена да заделя за отбраната над 5% от БВП.