УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

СЛЕД АРБИТРАЖА В СТОКХОЛМ РУСИЯ ЗАГУБИ ОТ УКРАЙНА И В СТРАСБУРГ
Киев, 15 януари 2021.- Високият съд в Страсбург (Европейски съд по правата на човека) взе решение, с което искът на Украйна против Русия за Крим ще се гледа по същество, съобщават световните медии.
Освен това, съдът призна, че ефективно под руския контрол Крим преминава на 27 февруари 2014 г., а не на 18 март 2014 г., когато се провежда т.н. референдум за присъединяване към Руската Федерация и както пледират адвокатите на Кремъл. Затова именно от 27 февруари Москва ще отговаря за всички злини, сторени от нея на полуострова. Става дума за неспазване на правата на човека, а именно – изтезания, отвличания, убийства на кримски татари и украинци, присвояване на частно имущество, забрана на кримско-татарските органи за самоуправление (меджлис), закриване на мюсюлмански храмове и православни църкви (тези, които спадат към Православната църква на Украйна), забрана на кримско-татарски и украински обществени организации, на техните печатни и електронни издания.
Високият съд отбелязва, че именно от 27 февруари 2014 г. в Крим рязко се увеличава числеността на руския военен контингент – от 10 хил. военнослужещи до 20 хил. Т.е., руското военно присъствие на полуострова нараства съществено, казва съдът. И този факт, документално поднесен от украински юристи, руските адвокати изобщо не опровергават. Нещо повече, военният контингент в Крим се увеличава без съгласие на официален Киев.
Съдът също така обръща внимание на две изявление на руския президент Владимир Путин – от 23 февруари 2014 г., когато той казва, че е разпоредил «връщане на Крим», и от 17 април 2014 г., когато той разказва как руските военнослужещи са обезоръжили украинските части и как са били подпомогнати от т.н. кримски сили за самоотбрана.
С една дума, ЕСПЧ признава Руската Федерация като страна-агресор, страна-изтезател, страна-крадец. Сега засегнатите украински граждани имам право лично да съдят Руската Федерация за причинената им морална или материална щета.
Украинските медии съобщават, че огромна заслуга за тази победа има Маргарита Сокоренко (вж. снимката) от нашето правосъдно министерство, която заедно с екипа си шест години е работила за тази кауза.
Решението на съда в Страсбург открива на Украйна възможност да постигне там пълна победа над Русия, разбира се, ако сегашната «зелена» власт в Киев под натиска на «петата» руска колона няма да се огъне и даде заден ход с постигане с Москва на «помирително» споразумение, твърдят запознатите.
Това е втора сериозна победа на Украйна в съдебната й битка с Русия. През 2019 г. Стокхолмският арбитраж присъди руският монополист «Газпром» да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,9 млрд. Парите са платени.(УВести)