УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

САЩ ВЪВЕДОХА САНКЦИИ ПРОТИВ РУСКОТО ЛОБИ В УКРАЙНА. ЗЕЛЕНСКИЙ МЪЛЧИ
Киев, 13 януари 2021.- Преди още Джо Байдън да встъпи в длъжност, Вашингтон нанесе удар върху проруското лоби в Украйна, пише главният редактор на сайта «Цензор.Нет» Юрий Бутусов.
Санкциите се отнасят към няколко лица в страната ни, известни със своите връзки с Русия. Става дума за депутат от управляващата партия «Слуга на народа» Олександър Дубинский, бивш депутат Олександър Онищенко, бивш прокурор Констянтин Кулик, а така също за Андрий Телиженко, Петро Журавел, Антон Симоненко и Дмитро Ковалчук. Сакциите засягат и такива сайтове, като «Ера-Медия», «Only News», «NabuLeaks» и «Скептик».
Всички те активно участваха в злепоставяне на кандидат-президент Джон Байдън. В частност, по време на предизборната кампания в САЩ руският агент на влияние в Украйна Андрий Деркач извади уж компромат – аудиозапис на разговора между сина на Байдън – Хантър, с бившия украински президент Петро Порошенко, за участие (срещу заплащане) на американеца в една украинска нефтена компания - «Бурисма». Ще напомним, че и Тръмп е звънял на Зеленский да повдлияе върху разследване за Хантър в изгодна за него посока.
Записи, впрочем, се оказаха фейк, и след като се появи вероятност Джо Байдън да влезе в Белия дом, кампанията против него по «украинската» линия изведнъж спря. А сега от Вашингтон дойде реакция.
Между другото, на 20 май м.г. на въпрос, дали нещо знае за скандала, президентът Володимир Зеленский отговори: «Да, знам. Мисля, че по тази тема украинците ще научат още много. Трябва да реагира прокуратурата. По заявление на Андрий Деркач е заведено наказателно производство».
На 20 януари Джо Байдън ще встъпи в длъжност, и засега украинските анализатори са много предпазливи в коментарите за бъдещи отношения между САЩ и Украйна, защото официален Киев в лицето на президента Зеленский като че ли е бил заложил на Доналд Тръмп.
«Интересно, какво украинското ръководство ще каже за санкциите на САЩ, - пита Юрий Бутусов.- И още по-интересно е, какво сега ще извади украинската прокуратура? Байдън обича скорост!»(УВести)