УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

КРЕМЪЛ НЕ СЕ ОТКАЗА ОТ ИДЕЯТА СИ ДА ПРЕВЗЕМЕ ЮЖНА УКРАЙНА
Картата за Новоросия отново се вади от нафталина

София, 19 май 2020.- Кремъл продължава да заплаша Киев, че ще го отреже от излаз към Черно море. Този извод може да се направи от интервюто на Владимир Джабаров – заместник-председател на международния комитет на Съвета на федерацията на Русия.
Пред «Парламентская газета» той заяви, че «украинският президент не управлява страната си, националистическият терор плаши населението, а това означава, че скоро примера на Донецк и Луганск ще последват и други украински региони – да станат независими». Сенаторът даже посочва, какви градове ще «възстанат» – Одеса, Миколаив, Херсон, Запорижжя. За същото постоянно говори и Владимир Жириновский. Но в случая става дума за интервю, публикувано от официалния орган на руския сенат – Съвет на федерацията. И извадките от него се цитират от световните медии.
Странно, но в Украйна засега няма никаква официална реакция против подобни изказвания. Като че ли се повтаря 2014 г., когато правителството на президента Виктор Янукович никак не е реагирало срещу директни заплахи на Кремъл към нашата територия. Знаем, че тази престъпна безотговорност е довела до анексия на Крим и нахлуване на Русия в Донбас.
Някои украински патриоти отбелязват, че историята може да се повтори и втори шанс може и да нямаме. Президентът Зеленский и неговото правителство предпочитат да не забелязват геополитически претенции от страна на Русия и витаят в облаците, разказвайки приказки за цифровизация. Затова украинското гражданско общество трябва да стане гарант на реалната независимост на Украйна.
Наистина, от войната човек може да се умори. Но после, когато ще се събуди в друг свят, ще се окаже, че трябва да храни чужда армия, защото не е искал да подкрепи своята.
След анексия на Крим през март 2014 г. Москва започва да реализира т.н план «Новоросия» -- чрез «пета колона» да превземе цялото украинско черноморско крайбрежие и да откъсне останалата Украйна от излаз към Черно море. Но планът се проваля (освен в Донецк и Луганск), защото местното население не подкрепя идеята. И ето сега, когато на власт е неопитния и безпомощен Зеленский, чието правителство се стреми да умиротворява Путин чрез различни отстъпки и гледайки му в «честни очи», а темата за фронта и армията ни е преместена на заден план, картата за Новоросия отново се вади от нафталина.(УВести)