УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ДНЕС ВЪРХОВНАТА РАДА ПРИЕ «АНТИКОЛОМОЙСКИ» ЗАКОН, НО ЗА МВФ ВЕЧЕ Е КЪСНО
Отказът на МВФ от програмата EFF за кредитиране на реформите в Украйна говори за политически провал на Зеленский

Киев, 13 май 2020.- Днес Върховната Рада с 270 гласа (при необходимите 221) прие закон за банките, или още известен като «антиколомойски» закон. Против него гласуваха проруската партия «За живот» и парламентарната група на Юлия Тимошенко. Тя дори заплаши да сезира Конституционния съд, защото законът «е бил антиконституционен».
Така изискването на МВФ – да се приеме закон, според който банките, национализирани от държавата поради неплатежоспособност, не могат да се връщат на предишните им собственици дори чрез съд, Украйна изпълни. Но, както се казва, влакът е заминал. Сега страната вече не може да разчита на тригодишното EFF споразумение в размер до $8 млрд. (доверие и стабилност), а само на 18-месечното Stand-by споразумение за $5 млрд., което връща отношенията между МВФ и Украйна в 90-те години.
Фондът не вярва, че президентът Володимир Зеленский, дошъл на власт преди една година с рекордните 73% одобрение, е способен да надъхва екипа си «от нови лица» и да генерира реформи. А и, според МВФ, с приемането преди известно време на закона за земята (също изискване на фонда за отпускане на кредит) Украйна по-скоро «хитрува», отколкото се стреми да реши въпроса кардинално и по пазарен начин.
Днес говорителят на МВФ Джери Райс много деликатно, но недвусмислено поясни, защо фондът се отказва да преговаря за тригодишна разширена програма EFF? Преместването на акцента е продиктувано преди всичко от «безпрецедентната неопределеност, свързана с икономически и финансови перспективи, и необходимостта (Киев) да се съсредоточи върху политически приоритети с цел най-близко сдържане и стабилизиране».
С други думи, проточилото се прекалено дълго колебание на Зеленский (политическа неопределеност) към кой бряг да пристане – към бившия банкер и негов спонсор Игор Коломойский, искал да си върне банката «Приватбанк» чрез официален дефолт (фалит) на Украйна, или да тръгне против благодетеля си и неговата ТВ, дала старт към изборната му победа, и да получи подкрепа и необходимия за сриващата се икономика кредит от МВФ, е струвало имиджа на страната и провала на преговори с МВФ.
Политическият анализатор Юрий Бутусов също твърди, че «отказът на МВФ от програмата EFF за кредитиране на реформите в Украйна говори за политически провал» и че това е «най-тежката загуба на президента Володимир Зеленский».
От 2014 г., когато Русия анексира Крим и нападна Украйна в Донбас, в страната бяха национализирани 104 банки и начело с Петро Порошенко държавата успя да предотврати дефолт и през следващите години правителството му дори успя да постигне растеж от 4-5%. Но в момента Украйна се намира в много трудно икономическо положение. БВП започна да пада с идването на власт на «зелените човечета» (хората на Володимир Зеленский) още в края на 2019 г. А и се разрази невиждана световна криза. Въпреки че валутните резерви на страната са над $24 млрд., Киев трябва да връща предишни заеми (само през 2020 г. - $17 млрд.) и да поддържа националната си валута.
Накратко,  очакванията за тази година са съвсем неоптимистични – икономиката може да се свие с още 5-8%, което ще доведе до падане на стандарта, скъпотия, политическа и социална нестабилност, промяна на външнополитическия курс и да превърне в Украйна в лесна жертва на руския неоимперализъм.(УВести)