УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

«ЧЕРНОБИЛ» Е ИЗБУХНАЛ ДНЕС, НО ПРЕДИ 34 ГОДИНИ
Тогава загива част от нощната смяна и 30 пожарникари, а по-късно умират 60 хил. ликвидатори, 165 хил. са инвалиди
Киев, 26 април 2020.- Точно на днешна дата в 01:23 ч. през 1986 г. вследствие на неудачни експерименти избухна IV реактор на АЕЦ «Чернобил» (150 км на север от Киев). Дотогава подобна техногенна катастрофа човечеството не познава!
В резултат на взрива пламва пожар, който е потушен до 05 ч. сутринта. Но пожарът вътре в самия злополучен реактор е ликвидиран едва на 10 май, когато изгаря по-голямата част от графита.
След взрива и пожара се образува радиоактивен облак, който покрива по-голямата част от Украйна, цялата Беларус и част от Русия и стига най-напред до Скандинавските страни – Швеция, Норвегия и Финландия, Литва и Латвия, после завива на юг и се разпространява върху Германия, Австрия, Полша, Чехословакия, Югославия, Унгария, Румъния, България, Гърция. Според международната скала за ядрени събития (INES), чернобилската авария се класифицира по най-високо, осмо, ниво на опасност.
Град Припят, в който живеят енергетиците от «Чернобил», с население 45 хил. е евакуиран в срок от три дни. Той и околните села от 30-километровата зона около АЕЦ ще останат опасни за живеене още няколко века (но там, все пак, въпреки забрана, живее ограничен брой хора).
Съветското ръководство отначало укрива от света размера на бедствието, но след като в Швеция откриват радиоактивни частици, които вятърът донася от изток, Михаил Горбачов признава за проблема.
Безусловно, чернобилската катастрофа оказа влияние върху здравето на хората. Над 2,5 млн. украинци страдат от заболявания, причинени от радиацията, като 80 хил. от тях получават социални помощи. У нас само от рак умират стотици хиляди. Защото тогава, в СССР, предимно в Украйна, различна доза облъчване получават 600 хил. т.н. ликвидатори (те ликвидират последици от аварията). След смъртта на 30 пожарникари, участвали в потушаване на пожара, умират и 60 хил. ликвидатори, 165 хил. са инвалиди.
След «Чернобил» от стопанисването се извеждат 50 млн. декара селскостопанска оработваема земя.
През 1986 г. централата е покрита с т.н. саркофаг. През 2004 г. Украйна обявява търг за построяване на втори саркофаг-арка (върху стария), защото в АЕЦ все още остава 95% от ядреното гориво и предишната конструкция се разрушава. През 2016 г. изграждането му, продължило четири години и струвало 400 млн. евро, е завършено. Специалистите дават гаранция, че той ще издържи поне 100 г., но самата централа ще бъде ликвидирана по-рано - през 2065 г., като производството на ток в нея е спряно в края на 2000 г.(УВести)

Още по темата:
НА 26 АПРИЛ 1986 г. СЕ ВЗРИВИ ЧЕРНОБИЛСКАТА АЕЦ В УКРАЙНА
Причина, виновни, осъдени, последици