УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

СКАНДАЛЕН ПЛАН ЗА УКРАЙНА ТУ СЕ ПОЯВЯВА, ТУ ИЗЧЕЗВА НА САЙТА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА ПО СИГУРНОСТТА В МЮНХЕН
Това не е план на Мюнхен, това е план на Кремъл, мир при руските условия. За Украйна този план се явява капитулация

Мюнхен-Киев-София, 16 февруари 2020.- Три европейски неправителствени организации, включително авторитетната Мюнхенска конференция за сигурност, заедно с Руския съвет по международни работи (РСМР) предложиха свой план за прекратяване на войната в Украйна. Документът беше публикуван на 14 февруари на сайта на Мюнхенската конференция и предизвика остра критика заради антиукраинската си насоченост. Няколко часа по-късно текстът изчезна, но отново се появи в немската версия на сайта късно вечерта на 15 февруари. 
В създаването на документа, наречен «12 стъпки за по-голяма сигурност на Украйна и евроатлантическият регион» участва руския РСМР, но не са привлечени украински организации, а няколко отделни украински експерти – Васил Филипчук, Олександър Чалий и Олексий Семений. Тримата са известни в експертната общност като клонящи към сътрудничество с РФ и отчитане на интересите на Русия. През 2017  Васил Филипчук вече е предлагал спорен план, предвиждащ отказът на Украйна да се стреми към членство в НАТО, официален отказ за дълъг период от членството в ЕС, признаването на Крим за «спорна територия» и др.
Документът на практика поставя за цел възобновяването на сътрудничеството на Запада с Русия, без да се деокупира Крим и без да се изпълнят изискванията на Украйна за Донбас. Предлага се постепенно сваляне на санкциите проти Русия и сближаване между Руската Федерация и Европейския съюз. Планът предвижда и стартирането на общоукраинския диалог в цялата страна за определяне на новата идентичност на Украйна, който ще отчете и вижданията на съседите на Украйна, включително Русия, за Украйна.
В публикувания документ се избягва споменаване на агресията на Русия против Украйна и се налага твърдението, че «конфликтът в Украйна и около Украйна» е резултат от «катастрофални грешки» и в отговор на това се предлагат стъпки за «прекратяване на конфликта в Донбас и създаване на перспективи за конструктивен диалог, включително и за Крим».
Остава чувството, че основната идея на плана е да севъзобнови сътрудничеството с Русия, без Украйна да си възвърне суверенитета над Крим.
Публикуваното предложение съдържа няколко хуманитарни стъпки, подкрепени от всички страни, но в него не са включени основни искания, поставяни до момента от Украйна.
Критика на публикувания план
Бивши дипломати от САЩ, чиновници и експерти реагираха с незабавна декларация, публикувана на сайта на аналитичния център Atlantic Council, както и под английската версия на предложения план.
«Повечето от 12-те препоръки, ако бъдат добросъвестно изпълнявани от всички страни, носят конструктивен характер и могат да служат като мярка за изграждане на доверие и да облекчат трудностите и страданията, които изпитва населението в или в близост до окупирания Донбас. Но някои от тях са проблемни, по-специално две от тях, които повтарят предложенията на Кремъл за преговори или теми от дезинформацията. По-важното е, че документът описва така проблема, че той трябва да бъде решен в удобни за Кремъл условия, може би с цел убеждаване на членове на руския елит да подпишат».“
Американските експерти посочват, че «мюнхенският план» определят проблема в първото си изречение: «конфликтът в и около Украйна». Тяхното мнение е, че подобно описание скрива произхода на проблема и прави невъзможно намирането на подходящо решение.
«Конфликтът вътре и около Украйна» започна, когато руските войски, в руски униформи, но без отличителни знаци, завземат украинския полуостров Крим, и Москва го «анексира». След това Москва започна своята хибридна война в Донбас и използва своя масивен дезинформационен апарат, за да представи това като граждански конфликт в Украйна. Без ръководството на Кремъл, финансирането, оръжията (включително тежко въоръжение), боеприпасите, и в някои случаи – редовните части на руската армия, нямаше да има «конфликт в и около Украйна», се казва в декларацията.
В текста още се посочва, че главният проблем, който трябва да бъде решен, е агресията на Москва в Украйна, чрез възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, започвайки от Донбас. В по-широк смисъл проблемът се състои в това да бъде убедена Москва, че няма право да диктува политиките на своите съседи.
Експертите коментират, че Москва не крие своите цели, и висшите руски чиновници декларират, че са готови да постигнат желаните от тях сфери на влияние с всички необходими средства, включително военна сила. Обръща се внимание и на факта, че от първите дни след разпадането на СССР Москва използва вътрешните проблеми в така наречената «близка чужбина», за да упражнява влияние върху правителствата в Кишинев, Баку, Тбилиси и Ереван чрез «замразени конфликти» в отделни региони. А когато сравнително дискретните начини не сработват, Москва използва армията си както в Грузия през 2008 г. и Украйна през 2014 г. Дълго време Западът позволява на Русия да следва тази недружелюбна политика срещу съседните й държави, до нейната агресия в Украйна през 2014 г.
Експертите отбелязват, че една от препоръките налага благоприятната за Кремъл идея за облекчаване на санкциите след частичното прилагане на Минските протоколи.
«Препоръката пренебрегва факта, че най-важният елемент от Минск е постигането на истинско примирие, което може да стане още утре, ако Москва инструктира своите офицери и пълномощници в Донбас. Освен това, тази препоръка би подкопала позицията на ЕС, че целият «Минск» трябва да бъде изпълнен, за да бъдат отменени санкциите», се казва в декларацията. Тя е подписана и от бившите посланици на САЩ в Украйна Стивън Пфайфър, Уилям Тейлър и Мари Йованович, Ян Бжежински, Майкъл Карпентър, Едуард Лукас, и др.

Рязко разкритикуваха плана и представители на държави, добре познаващи руските хибридни стратегии за инвазия, и традиционно подкрепящи Украйна в борбата й за независимост.

«В Украйна няма замразен, а горещ, но забравен конфликт», коментира президентът на Естония Керсти Калюлайд. «Какво ме притеснява – това, че ние в Европа толкова жадуваме да помогнем на Русия, че можем да го направим за сметка на Украйна … Нещо се прави, това не е малко – обменът на пленници… Но това е епизодична стъпка, войната продължава, Крим остава окупиран. В Украйна няма замразен конфликт, в нея има забравен конфликт, защото много хора искат да го забравят. Но това не е замразен, а много горещ, продължаващ конфликт – мога да ви уверя в това», каза президентът Калюлайд.
В навечерието на Мюнхенската конференция (2 февруари) Керсти Калюлайд още веднъж заяви, че Естония запазва претенциите си към Руската Федерация за връщането на части от естонската територия, присъединени към РФ в резултат на окупацията през 1940 г. – в момента известни като Печерски район на Псковска област на Русия.

«Полша предлага преразглеждане на Нормандския формат и разширяването му, - заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович. - Може би е дошло време да се повдигне един важен въпрос: дали Нормандският формат е добра институция за решаване проблема? Ние подкрепяме формата, дотолкова, доколкото президентът Зеленский и украинците го подкрепят, но може би трябва да се търсят други решения». Чапутович още отбеляза, че тримата членове на формата – Германия, Франция и Русия, търсят възможности за задълбочаване на сътрудничеството си. Той информира, че Полша като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН (през 2018-2019 г.) е опитала да привлече повече международни играчи в дискусията за Украйна, и подчерта, че ЕС като институция няма представител в преговорите. Чапутович добави, че може би в дискусията трябва да се включи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, а участието на САЩ в разрешаването на конфликта трябва да бъде приветствано. «Полша ще приветства интернационализацията на дискусията и ще очаква подходящи стъпки от Украйна», заяви Чапутович.
Ръководителят на полската дипломация отбеляза също, че Русия се опитва да отрече присъствието си в Донбас, опитвайки се да прехвърли отговорността за ситуацията в региона само на украинската страна. «Но в същото време ние знаем, че наличието на изключително руско оръжие (в окупираните части) е очевидно потвърждение за руското присъствие в Донбас», подчерта полският министър на външните работи.

«За Украйна този план се явява капитулация, - коментира петият президент на Украйна и депутат във Върховната Рада от «Европейска солидарност» Петро Порошенко. - Тази хартийка не е официален документ на Мюнхенската конференция за сигурност – това беше първото, с което се обърнахме към организаторите. Това не е план на Мюнхен, това е план на Кремъл, мир при руските условия. За Украйна този план се явява капитулация. Това е план, който означава Русия да бъде освободена от тежестта на санкциите и да й бъде предаден от НАТО ключът за Украйна. В плана са стигнали до там, че да предположат, че въпросът за самоидентичността на украинците може да бъде решаван от… Русия. Този план е неприемлив за Украйна», заяви Порошенко.

«Тезите, съдържащи се в този документ, не съответстват на официалната позиция на украинската държава», подчертават от МВнР на Украйна. На сайта на министерството не е публикуван официален коментар по въпроса, но пред медиите представителите на министерството заявиха несъгласието си с пуснатите в обръщение идеи за регулиране на конфликта между Русия и Украйна, и че не ги считат за официален документ, който изисква реакция. «Документът «12-те стъпки за засилване на сигурността в Украйна и евроатлантическия регион» е частна инициатива на група политици и експерти, които не са безразлични към въпросите на международната сигурност и сигурността на ситуацията в Украйна, в частност на въоръжената агресия на Руската Федерация срещу нашата държава“ – се казва в коментара.
Ръководството на Мюнхенската конференция по сигурността също не признава този материал като официален документ на конференцията. Текстът на документа е премахнат от официалния уебсайт на конференцията. Но, въпреки всичко, «стъпките» ту се появяват на сайта на конференцията, ту изчезват.
Десислава Йованович, InformNapalm