УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЗЕЛЕНСКИЙ: ИЗБОРИ В ДОНБАС – САМО СЛЕД КАТО ОТТАМ ЩЕ СИ ТРЪГНАТ РУСНАЦИТЕ!
Украинският президент ще бъде притискан от Париж и Берлин да капитулира пред Москва
Киев, 14 септември 2019.- Местните избори в окупираната част на Донбас са възможни само след като оттам ще бъдат изведени руски войски. Това заяви вчера украинският президент Володимир Зеленский по време на пресконференцията с естонския си колега Керсти Калюлайд.
На уточняващ въпрос, най-напред Русия извежда войските си и след това – избори, пан Володимир повтори: «Да. А нима може да бъде другояче?» Той добави, че Донбас е Украйна и изборите там трябва да се провеждат съгласно украинското законодателство и след като започнем да контролираме 400 км границата ни с Русия.
В момента групите на Украйна, Русия, Франция и Германия обсъждат, кога в Париж да се срещнат първите лица на тези държава и да се опитат да разрешат «украинския въпрос». Леонид Кучма – втори президент на Украйна, който сега представлява страната ни на преговори с Русия и сепаратистите в Минск, се опасява, че Зеленский може да бъде притиснат от Париж, Берлин и Москва и да приеме т.н. формула на Щайнмайер – президент на Германия. Този проект не е нов, той е предлаган още на Петро Порошенко, но е отхвърлен като неприемлив. Но за него особено се заговори с идването на власт на «зелените» (от Зеленский). Какво представлява тази формула?
За Украйна тя означава едно – капитулация и победа на Русия, постепенна деградация на украинската държавност и завръщане на Киев в руската сфера на влияние.
Та ето какво предлага Франк-Валтер Щайнмайер:
1. Върховната Рада гласува поправки до Конституцията на страната и окупираните райони в Донбас получават т.н. особен статут;
2. Всички сепаратисти, воювали против нас и убивали нашите, се амнистират;
3. Руският език придобива там статут на държавен;
4. Сепаратистките военни звена се преобразуват в т.н. «народна милиция» (макар в Украйна да има само полиция);
5. Провеждане на местни избори под надзора на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
6. В случай, че ОССЕ признава тези избори за прозрачни и демократични, горните пет точки влизат в сила.
Както се вижда, Щайнмайер, т.е., Кремъл, не предлага руските войски да напуснат Донбас преди избори. Но със сигурност официално Москва ще оттегли една част от своите военни специалисти след това. Останалите ще бъдат узаконени като «украински граждани» и ще останат в Донбас.
С други думи, предлага се изборите в този размирен регион да се проведат в условията на руската окупация. Българите добре знаят, какъв резултат е дал през 1946 г. в България под съветската окупация т.н. референдум за премахване на монархията.
Досега Киев е отхвърлял плана на Щайнмайер, по-точно, Петро Порошенко е настоявал последователността на действията на бъде обратна: руснаците се изнасят, Киев получава контрол върху границата си, в Донбас се завръщат 1,5 млн. бежанци, в състезанието за местните органи на властта се включват всички политически формации (проукраински също) с еднаква възможност за достъп към медии и агитация – и после се провеждат изборите.
Но за Кремъл е много важно Зеленский да клекне и да приеме именно плана на Щайнмайер. Защото «особен статуг» за Москва означава, че Украйна се федерализира и Донбас получава право да влияе върху вътрешната и външната политика на Киев. Т.е., без да възстановява този разрушен от руснаците регион, Путин го връща на Украйна, която трябва да поеме цялото икономическо и социално бреме за възраждането му, но местната власт остава марионетка на Кремъл и по всякакъв начин ще ограничена действията на централната власт.
Онзи ден от Москва дойде съобщение, че в Париж на евентуална «нормандска среща» на върха Кремъл ще настоява задълженията на Украйна по плана Щайнмайер да бъдат направо бетонирани писмено, върху хартия, и да станат обезателни за изпълнение. Затова Леонид Кучма предвижда, че «великите сили» буквално че разпъват Зеленский да пристане на тяхното. И нищо чудно той, млади, наивен и неопитен политик, да се огъне и да тръгне да въвежда мир. Лостове за той има: рейтингът му е над 70% (според агенцията «Рейтинг»), в парламента разполага със завидно и послушно мнозинство, населението е уморено от войната, а и той е обещавал на електората си «мир любой ценой». Във външното министерство на Украйна даже се говори, че има срок - войната трябва да приключи до януари 2020 г., т.е., след няколко месеца. Следователно, и санкциите против Русия да паднат тогава.
Вероятно, октомври ще покаже, дали Украйна в лицето на младия, току-що дошъл на власт, елит и гражданското общество е способна да защити националните си интереси, или пък – 28 години независимост стигат!?
Дано да не се окаже вярна за нас приказката за това, че, когато между свободата и сигурността избираш сигурност, в крайна сметка не получаваш нито едното, нито другото. А и преставаш да бъдеш нация.(УВести)