УБВісті виходять з червня 1998

 
УБВести излизат от юни 1998

Парламентарни избори - 2019

СОЦИОЛОГИЯ: В НОВАТА ВЪРХОВНА РАДА ВЛИЗАТ ПЕТ ФОРМАЦИИ

Киев, 18 юли 2019.- В неделя, 21 юли, украинците ще избират нова Върховна Рада. Според социолозите от агенцията «Рейтинг», в парламента могат да влязат пет форации, като пропрезидентската виртуална партия «Слуга на народа» взима почти 49,5%.
На второ място се нарежда проруската коалиция «Опозиционна платформа» - 10,5%, на трето – партията на експрезидента Петро Порошенко «Европейска солидарност» - 7,7%. «Баткивщина» на Юлия Тимошенко е харесвана от 6,9%, а още една нова партия - на популярния певец Святослав Варарчук, събира 5,9%. Бариерата за украинския парламент е 5%.
Според социолозите, 58% от украинците са удовлетворени от дейността на новия президент Володимир Зеленский (въпреки безбройните му гафове и популизъм), 19% - не, а 24% не знаят, какво да отговорят.
На въпрос, в правилна насока ли се развива Украйна, 41% отговорят с «да», 37% - с «не», а останалите се двоумят.
Редовните парламентарни избори в Украйна трябваше да се състоят в края на октомври т.г. Но новоизбраният държавен глава издаде указ, с който разпусна Върховната Рада. Указът беше обжалван пред Конституционния съд, тъй като президентът нямаше никакви правни основания да прекратява пълномощията на сегашния парламент. Но съдиите легнаха под мистър Зе и излязоха с баш с юдовско решение: щом 73% от народа не харесват тази Върховна Рада, значи, указът за предсрочни избори е «правилен», защото отразява настроенията на хората, а «властта произтича от народа».(УВести)