УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

СЪБИТИЯ В КИЕВ И ЧЕРКАСИ – ИСКРЕН ГНЯВ НА КРАЙНОДЕСНИТЕ ИЛИ АКЦИЯ НА КРЕМЪЛ?
Корупцията в «Укроборонпром» индиректно удря по президента Порошенко две седмици преди вота

Киев, 10 март 2019.- Вчера в Киев и Черкаси имало безредици, съобщават световните медии. Над 20 полицаи са ранени. А днес двама от организаторите на хулиганските прояви в Черкаси вече са задържани, четем в сводката на МВР на Украйна.
Та какво, всъщност, е станало? Вчера в Киев пред администрацията на президента се събират няколко стотин младежи от т.н. Национален корпус, чийто лидер е полковник Андрий Билецкий – депутат във Върховната Рада, с прякор «Бял вожд» (на снимката долу). Крайнодесните националисти настояват властта да не се бави с разследване на корупция в държавната компания «Укроборонпром». Но стават сблъсъци с полицията. След това с няколко автобуса протестиращите заминават за Черкаси, където президентът Петро Порошенко има среща с избирателите. Ултрасите правят опит да пробият полицейски кордон и да стигнат до трибуната с държавния глава. И тук стават сблъсъци, но, за разлика от Киев, ранените полицаи са много.
Първо, за какъв корупционен скандал става дума. Той пламва преди една седмица. И иде реч за многократно надплатени поръчки за резервни части за военна техника. Накратко, гневът на протестиращите е свързан с това, че няколко държавни чиновника безсрамно печелят от войната в Донбас. Фактите за тази корупционна схема са обнародвани в едно телевизионно предаване и се говори поне за $10 млн. надплатени пари.
Второ. Президентът Петро Порошенко веднага уволнява един от заподозрените и призовава Генералната прокуратура незабавно да проведе разследване. Оказва се, че то вече се води, но липсват неопровержими доказателства (подслушвани телефонни разговори и имейли не могат да бъдат такива), за да се повдигнат обвинения. Кой, обаче, е дал поверителна информация на масмедии, засега не се знае. Но пък може да се отговори на въпрос, защо именно сега става изтичане.
Трето. На 31 март в Украйна ще се проведат президентските избори. Сега действащият държавен глава Петро Порошенко има шансове да спечели втори мандат. Според последните социологически проучвания, той отива на балотаж със шоумена Володимир Зеленский. Авторите на разследването пряко не могат да свържат Порошенко с корупцията в «Укроборонпром», но в една предизборна кампания е достатъчен и лек намек и отивай после да доказваш, че нямаш сестра. Да, разследването директно удря по корупцията – факт е, но косвено омаскарява и държавния глава. Косвено същата цел се е преследвало и с вчерашния «Ден на гнева» - дискредитиране на Порошенко.
Четвърто. Обикновено, когато се говори за украински националист, то най-вече става дума за някого, който говори на украински език. Странно, но вчерашните ултраси са говорили предимно на руски. Затова не е изключено, че станалото е провокация, зад която стоят руските секретни служби, чиято цел е да посеят хаос в Украйна и да докарат на власт удобен за Кремъл президент. Или пък Националният корпус, без да иска, е станал бръмка в една сложна идеологическо-политическа игра.
Пето. Националният корпус, влизал в «Десен сектор», е учреден през 2016 г. В основата му е полк «Азов», воювал в Донбас и даже освобождавал Мариупол. Факт е. Но същата така е факт, че през август 2014 г. «Азов», чийто командир е бил вече споменатия Андрий Билецкий, безславно напуска Иловайск, веднага след това превзет от руските командоси. Знае се също така, че Националният корпус поддържа тесни контакти с ултрадесни организации не само в Европа, но и в САЩ.
И малко история. Преди 100 г., когато Украинската Народна Република е само на една година, в армията й е имало и т.н. гайдамаки – патриотично настроени, смели, но прекалено политизирани мъже. Безспорно, те са били за Украйна, но болшевишката пропаганда успява така да ги изманипулира, че те преминават към Червената армия. През 1920 г. УНР престава да съществува, а през 30-те години, по време на сталинския терор, много от уцелелите гайдамаки се озовават … къде? Точно така, в ГУЛАГ. (УВести)

 

 


Полк «Азов».