УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

РУСКО НАПАДЕНИЕ В КЕРЧЕНСКИЯ ПРОЛИВ: РЕАКЦИЯ НА СВЕТА
Москва не успя да натрапи своята версия за Украйна като «провокатор» край Керч
Киев, 03 ноември 2018.- Кой и как е реагирал на нападението на Русия на три украински кораба в Керченския пролив, вследствие на което шестима украински моряци (от 24-ма) са ранени, пленени и закарани в Москва.
Прибалтийски страни: Акт на открита агресия, явно нарушаване на международното право. От Литва, Латвия и Естония с най-остра реакция излезе официален Талин, където станалото в Керченския пролив е окачествено като обявяване на война на Европа.
Полша и Румъния: Тези страни реагираха бързо и достойно. Без всякакви увъртания, за тях става дума за акт на агресия от страна на Русия.
Унгария: Никаква критика по адрес на Русия, дори не каза, че това е акт на агресия. Официален Будапещ е само озадачен да не пострадат украинските унгарци (в Закарпатска област).
Словакия: Призовава Русия и Украйна към разбирателство. И нищо друго. Апропо, от 01 януари 2019 г. тази страна ще председателства в ЕС.
Чехия: Осъди прилагането на силата против украинските военно-морски сили и обвини Русия за грубо нарушаване на нормите на международното право.
ЕС: Първата реакция на ръководството на ЕС е много предпазлива – призовава двете страни да бъдат сдържани. Но на другия ден – действията на Русия са неприемливи. Призив украинските войници и кораби да бъдат незабавно освободени. Осъждане на руските действие. Обаче за нови санкции там не говорят нищо.
НАТО: Още в деня на конфликта Украйна решително е подкрепена. Призив нашите моряци и кораби да бъдат освободени.
Германия: Призив украинските моряци и кораби да бъдат освободени. А правляващата коалиция излезе с декларация, в която се твърди, че Путин умишлено пое курс към нова ескалация, за да прикрие проблемите си в икономиката и социалната сфера.
Франция: С нищо не може да се обясни такова брутално прилагане на сила от страна на Русия, четем в декларацията на френското външно министерство.
Англия: Категорично осъжда на руските действия и агресия.
Испания: Обикновено тя не се интересува от нас, но в този случай застана на нашата страна и излезе с декларация в подкрепа на Украйна.
Словения, Исландия, Люксембург: Остро осъждане на руските действия.
Австрия: По всички руски въпроси тя има особено мнение. Потвърди го и сега – зае неутрална позиция. Добре, че поне не е проруска.
Холандия: Заяви, че Украйна има законно право да минава през Керченския пролив, но не наблегна върху военната руска атака. В Съвета за сигурност на ООН, обаче, Холандия подкрепи Украйна.
Италия: Сегашната власт там е по-скоро проруска. Появи се декларация на външното министерство, но в нея няма осъждане на Русия или споменаване за брутално нарушаване на международното право. За сметка на това има призив към «двете страни», сиреч, агресорът и потърпевшият се приравняват.
Сърбия: Неутрална позиция.
Гърция: Пълно мълчание.
България: Първоначална – призив към двете страни да бъдат благоразумни. После президентът Радев заедно с полския си колега спомена за «руска агресия», но пък по-нататък - «България не трябва да става заложник на украинските амбиции» (?). А премиерът Борисов е бил само обезпокоен, тъй като Керченският пролив е близо до България и че «по този начин с Путин никой не трябва да се шегува». Сиреч, снишаване по живковски.
Турция: Същата позиция, както и на България. Обезпокояване. В декларацията на турското външно министерство думата «руснаци» изобщо не е налична. Предлага себе си за посредник.
Канада: Категорична и безапелационна подкрепа на Украйна.
САЩ: Заеха проукраинска позиция. Тотално осъждане на Русия. Президентът Доналд Тръмп дори отмени срещата си с руския си колега в Аржентина на Г-20. Държавният секретар Майк Помпео призова Москва да върне нашите моряци и кораби и да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да спазва международното морско право.
Накратко: светът, с някои изключения, категорично подкрепи Украйна. Москва не успя да натрапи на света своята версия за събитията на 25 ноември в Керченския пролив, т.е., че «Украйна е провокатор», съобщава «Українська правда».(УВести)