УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

РУСИЯ БРУТАЛНО И ВЕЧЕ ОТКРИТО НАПАДНА УКРАЙНА В КЕРЧЕНСКИЯ ПРОЛИВ
Конфликтът, очевидно, ще се коментира и в Съвета за сигурност на ООН, а и на срещата на Г-20 в Аржентина
Киев, 25 ноември 2018.- Тази сутрин няколко руски военни кораби и катери нападнаха три малки украински кораби (два бронирани катери «Бердянск» и «Никопол» и влекач «Яни Капу»), когато те искаха да преминат през Керченски пролив по маршрута от Одеса до Мариупол в Азовско море.
Според координатите, получени чрез прихващане на телефонните разговори между командването на Черноморския флот на Русия и командирите на руските кораби, атаката стана в неутрални води. Същевременно, руснаците отричат този факт и твърдят, че Украйна е нарушила териториалните руски води.
В резултат на обстрел и таран от страна на руските сили са ранени 6 украински моряци от 24-ма на борда. Те са пленени от специалните части на Федералната служба за безопасност на Русия. Нашите кораби са отбуксирани в Керч.
В руската операция в Керченския пролив участваха два хеликоптера КА-52 и два фронтови щурмовака СУ-25.
Това е първо открито, под руско знаме, нападение на руските военни сили срещу Украйна. Досега Москва отричаше своето военно участие както в анексията на Крим, така и във войната в Донбас, въпреки че повече от очевидно, че без намеса на руските специални сили под формата на «зелени човечета» нищо не би могло да стане.
Украинското правителство изрази остър протест против бруталното погазване на договора между двете страни от 2003 г., според който Азовско море е общо море на Украйна и Русия, а така също на Международната конвенция за морско право и призова Москва незабавно да освободи както нашите моряци, така и кораби.
Според някои украински анализатори, сблъсъкът в Керченския пролив е провокация на Москва, която е целяла украинските моряци да открият стрелба в отговор и с това Кремъл да получи «зелена светлина» за ескалация на напрежението, за да дискредитира официален Киев пред света.
От Москва пък твърдят, че Украйна умишлено тръгна да провокира Русия за повдигане на рейтинга на украинския президент в навечерие на президентските избори догодина, което звучи нелепо. Според проучванията, всички кандидати за президент на Украйна имат нисък рейтинг (Юлия Тимошенко, например, се радва едва на 12%, докато Петро Порошенко има 9-10%), а и в момента не може да се вярва на тези проучвания, защото преобладаващата част от украинците все още не знае, за кого да гласува.
Фактът е, че вече четвърта година Русия воюва с Украйна и нашите жертви възлизат на над 10 хил. души (руските жертви са засекретени). Имаме и 1,5 млн. вътрешни бежанци от Донбас. Никой не крие, че украинците преживяват много трудни времена поради своя евроатлантическия избор и стремеж да се отдалечат от Русия и руската империя, включително по църковна линия. За да не го допусне, Москва задейства всички възможни инструменти – политически, икономически, информационни, разузнавателни. Например, Русия постоянно блокира украинските пристанища в Азовско море - Мариупол и Бердянск, които имат важно значение за икономика на Украйна, в частност, за металургия. Под предлог, че търсят терористи, руските гранични власти задържат както наши, та и европейски търговски кораби за три-четири, а то и 10 дни.
Безусловно, нападението в Керченския пролив ще се отрази върху международните отношения. Най-вероятно, конфликтът ще влезе в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН, а и едва ли ще подмине срещата на Г-20 в Аржентина, която скоро предстои.(УВести)