УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ПОВЕЧЕТО УКРАИНЦИ ПОДКРЕПЯТ ЦЪРКВАТА ИМ ДА Е САМОСТОЯТЕЛНА
Киев, 22 октомври 2018.- Над 54% от украинците искат в Украйна да има единна църква, съобщават от социологическата агенция «Рейтинг». Не го искат 19% от допитаните, а на още 19% им е безразлично.
Най-много за единна църква ратуват в западната – 68%, и централната част на страната – 58%. Но и в Южна Украйна те не се малко – 45%. Най-малко са в източната част – едва 37%.
Тези вярващи, които спадат към Украинската православна църква (Киевски патриарх) и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ), най-много настояват църквата в Украйна да бъде автокефална (самостоятелна) – 75%. Но от другата църква, която е подпичена на Москва, - Украинска православна църква (Московски патриархат), почти 50% са против автокефалията. Но и там има 28%, които ратуват за самостоятелност.
Вселенската патриаршия е готова да даде на Киев автокефалията, ако Киевският патриархат и УАПЦ се обединят и към тях пристане част от Московския патриархат. Очаква се в Киев да се проведе обединителен събор и до края на годината Вартоломей I да дари Томос за автокефалията на новоизбрания патриарх на всея Украйна-Рус.
Поради това решение на Константинопол Руската православна църква обяви Вартоломей за разколник и забрани на своите вярващи да посещават храмовете, които се намират в юрисдикцията на Константинополската патриаршия, включително светинята Атон.
През 1686 г. Москва успя да си издейства от Константинопол правото да ръкополага украинските епископи, но не и да управлява Киевската митрополия. В Константинопол смятат, че на тази над 300-годишна анексия трябва да бъде сложен край. В Руската православна църква и Кремъл много тежко преживяват предстоящата раздяла с православния Киев. Някои експерти дори прогнозират, че руският президент Владимир Путин може да задейства даже военния фактор при решаване на православния проблем и дестабилизиране на Украйна.
Според социолозите, от 68,8% православни украинци над 45,2% припознават като свой Киевски патриархат (в Киев те са 55,9%), 16,9% се покланят на Московския (в Киев те са само 10,6%), 2,1% - на Украинската автокефална православна църква, а 33,9% казват, че са «просто православни» и нямат предпочитания към никоя църква. (УВести)