Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
СМЕШЕН ПЛАЧ, БИ КАЗАЛ ХРИСТО БОТЕВ!
София, 15 септември 2017.- Официална София в лицето на премиера, вицепрезидента, министъра Каракачанов, социалиста Станишев и др. популисти по-добре да не коментира украинския закон за езика, приет прени няколко дни в Украйна. Защото, за разлика от България, Украйна е ратифицирала Европейската харта за регионалните и малцинствените езици. А България, както и Естония, Литва, Гърция и Португалия, - не! Това е първо. Второ - според конституцията на България, всеки има право да учи на майчиния си език. А от преброяването от 2011 г. следва, че за 9% от българското население майчиният език е турски, а за 4,2% - ромски. Общо за 14,8% от българските граждани българският език НЕ Е майчин. И как в България на практика е уредено правото малцинствата да получават образование на майчин език? Аз не знам. Но знам, че ако не знаеш български език, не можеш да кандидатстваш нито за вуз, нито за техникум, и не можеш да си да намериш нормална работа. Да отидем ли в циганските махали в Сливен или Пловдив и да чуем, какъв български знаят там младите хора? Та те не само не знаят български, те не могат пито да пишат, нито да четат. И да допуснем, че в България има Турски университет и там всичко се преподава на турски - завършилите този вуз каква работа ще работят в България, та те направо заминавам за Турция, сиреч, Турция в България си подготвя кадри. В Украйна няма приемни изпити за вузове, там се провежда т.н. външно оценяване. И според него, тези региони, където живеят малцинства и не знаят официален-държавен (украински) език или даже руски не знаят, не могат да положат тази своеобразна матура - 5-6 изпита (украински език, история на Украйна, математика, физика, биология, химия - в зависимост кой към какъв вуз се ориентира). Както и в България - без български си гола вода!
И трето: може ли Турция да нападне България, за да брани турскоезичното население тут? Русия го направи: анексира Крим и вече трета година води хибридна война в Донбас именно уж затова, че руснаците в Украйна за малтретирани отвсякъде. Което е пълна глупост и прах в очите на света, защото, например, на фронта над 50% от нашите войници са именно рускоезични!
Преди да коментира украинския закон за езика, официалната София или да го проучи, или да изчака - Киев дава този закон за експертиза в Съвета на Европа. А да видим, какво ще кажат там!
Васил Жукивский

За това, как украинският език е забраняван от царската и съветската Русия, вж. тук: УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК