Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
РУСКАТА СЛЕДА В УБИЙСТВОТО НА УКРАИНСКИ ПОЛКОВНИК ОТ ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ
Целта е сплашване и демонстрация на могъщество и безнаказаност
София, 29 юни 2017. Преди два дни в центъра на Киев беше взривена колата на началника на един от отделите на Главно управление на разузнаването към Министерство на отбраната на Украйна – това е безумие, предизвикателство. Предизвикателство към Украйна от руските специални служби. Загиналият полковник Максим Шаповал,  роден през 1978 година, беше началник на управление специален резерв на ГУР на МО.
Въздържаме се от емоционална реакции и прибързани версии, но със сигурност може да се говори за руска следа и за терористичен акт на руските специални служби, съобщава ИнформНапалм. Това е вече поредица от подобни актове, доколкото това показно, демонстративно убийство съвсем не е първото. Последният подобен инцидент беше на 31 март, когато при взривяване на колата му с радиоуправляема магнитна мина загина заместник началникът на отдела по контраразузнаване към управлението на Службата за сигурност на Украйна в Донецка област, полковник Олександър Хараберюш. Същият почерк може да бъде проследен и в терористичния акт от 20 юли миналата година, в резултат на който загина Павел Шеремет, който освен всичко останало беше и лидер популярния патриотичен сайт "Белоруски партизан".
"Взривяването на автомобил в Соломянски квартал и гибелта на началник управление на едно от подразделенията на Главно управление на разузнаването към Министерство на отбраната – това е война, която от изток се премества в Киев. И ако по отношение на други убийства аз коментирах предпазливо версията "руска следа" и често я слагах в края на класацията на версиите, то сега има категорични белези за терористичен акт и има основания да се търси агресивна руска следа", – това е  коментар от юриста-криминалист Анна Маляр.
Като цяло може да се говори за серия от подобни актове – успешни или не. В този контекст може да се спомене и опитът за убийство на командира на батальона "Джохар Дудаев" Адам Осмаев и на съпругата му Амина Окуева на 1 юни т.г. в Киев.
Основният общ признак в тези актове е демонстративността – както при избора на "обект", така и в начините на изпълнение. "Холивудска" картина, демонстрираща наглост и показателна лекота при извършването на подобни действия – всичко това са сигнали, носещи следното съобщение – "виждате ли, колко е лесно да стигнем до вас". Няма да се занимаваме с нюансите, които ще изясни разследването, но в Сирия вече трета година продължава подобен лов на полеви командири и активисти. Центърът на тези терористични специални операции е Москва, и доказателства за това има.
Целта на убийството именно на Шаповал може би е не само показно заплашване, но и директно отстраняване на човека, който на държавно ниво се занимаваше със събирането на доказателства за Хага за руската военна агресия спрямо Украйна. За това  пише  LB.ua. По данни на изданието Максим Шаповал е бил командир на подразделение за дълбочинно разследване и е набирал доказателства за участието на Русия във въоръжената агресия срещу Украйна.
Впрочем тактиката на упражняване на държавен тероризъм – тоест тероризъм, който произлиза директно от структурите на ФСБ, следователно от държавата "Русия" – съвсем не е ново явление. Именно тази тактика беше, и продължава да бъде използвана от 2014 година, още от времето на Майдана и в последвалите събития. Сега в мишена са превърнати конкретни хора от силовите структури на Украйна. Целта на тези действия е да плашат и да демонстрират могъщество и безнаказаност. Припомняме известното кремълско "докажете го" в отговор на политическите и дипломатически упреци за съдействие, подкрепа и фактическо управляване на тероризма. Като цяло стилът на руските специални служби е стилът на Любянка и НКВД, който за 80-90 години в основата си не е променен.
Главен белег и цел на тероризма е всяването на страх и чувство за несигурност и беззащитност. Обект на тероризъм може да стане всеки, в зависимост от конкретно поставената задача: както ръководител на военно подразделение, така и дете или пътници в метрото. При това една от основните опции е информационната разгласа, която се постига автоматично. В случая в тази роля са руснаците, като отчитаме вече не само хибридността на войната, която Русия води срещу Украйна, а и хибридизацията на световната политика като цяло. Тероризмът и "борбата" с него се превръща в двуостро оръжие, което се използва ефективно от Русия, и на което Западът няма нито симетричен отговор, нито адекватно противодействие. Украйна и в този план е на предната линия на фронта.

Нашият коментар:
На 27 юни 2017 г. в Киев от атентат загина полковник, разузнавач. На следващия ден в Донбас също вследствие на атентат имаме един убит и трима ранени и отново от специалните служби, и отново полковник е жертвата. През март с.г. в Мариупол е взривен джип на контраразузнавач - отново полковник. Откакто започва войната в Донбас, украинските спецслужби загубиха 21 свой висш сътрудник.
Предполага се, че в Киев действа дълбоко законспирирана руска терористична група, взела на "мушка" нашите служители в разузнаване и контраразузнаване. И, вероятно, някой снася информация на руснаците. Защото всички загинали не са публични личности и, както се твърди, предприемаха сериозни мерки за лична сигурност. Имаме работа с много сериозен и коварен враг! Война на живот и смърт! Кой кого?
Вижте как през ХХ в. ГПУ, НКВД и КГБ убива украински лидери.


Четете също:  База данни и видеографика на военна техника на ВС на РФ, идентифицирана в Донбас”.