Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИ ОТ УМОПОМРАЧЕНИЕТО СИ И ДА СПРЕ ПУТИН
Руската провокация е цинична, както са цинични твърденията на Кремъл, че в Донбас няма руски войски
София, 11 август 2016.- Западът, най-сетне, трябва да се събуди от умопомрачението си и да спре Путин, пише в."Die Welt". Украйна трябва да бъде ефективно въоръжена и да получи подкрепа на всички нива, смята вестникът.
Вчера Кремъл безсрамно обвини Украйна в "тероризъм", и това при положение, че именно Русия окупира украинския Крим и подкрепя финансово и военно сепаратистите в Донецк и Луганск. Путин твърди, че Украйна се опитва да нападне Крим. Очевидно, размишлява изданието, Москва иска да създаде повод за своето ограничено или пълномащабно нахлуване. Преди осем години по подобен начин – уж обстрелване на руските миротворци в Южна Осетия от страна на грузинската армия, Кремъл е нападнал Грузия. Тогава, както и сега, беше август – отпускарски период, когато западните политици се пекът на някой плаж или дремят на чист въздух в някоя планина. Впрочем, Крим е анексиран в последния ден на зимните Олимпийски игри в Сочи (март 2014 г.). "Западът трябва да се опомни, тъй като Путин изпраща ясен сигнал, че може да предприеме нова агресия против Украйна", - предупреждава вестникът.
Друго издание – "The Guardian", също пише, че като че ли руският президент реши отново да изпробва готовността на Украйна да се брани. Освен това, според вестника, Путин може да поиска да използва историята с "украински тероризъм" за сваляне на санкции против Русия, наложени от Запада поради анексията на Крим. Не трябва да се изпуска и стремежът Москва да пробие сухопътен коридор към Крим (Донецк - Мариупол - Херсон).
Вчера от ФСБ на Русия заявиха, че на 8 август са предотвратени терористични актове на територията на Крим, подготвяни от украинските секретни служби. Целта е дестабилизиране на обществено-политическата и икономическата ситуация на полуострова. При стълкновение има убити двама руснаци. По този повод Владимир Путин заяви, че "Украйна не се стреми към преговори, а преминава към терор" и че "при тези обстоятелства той не може да участва в т.н. нормандски формат за Украйна", който Париж, Берлин и Лондон искат да организират в Китай по време на срещата на Г-20.
Официален Киев отхвърли всички руски обвинения и ги нарече провокация. "Да ни обвиняват в тероризъм е цинично, тези изказвания добре се вписват в твърденията на Кремъл, че в Донбас уж няма никакви руски военни", - заяви украинският президент Петро Порошенко.
Според държавния департамент на САЩ, "Крим е Украйна и само украинското правителство може да каже, какво става там". Санкциите против Русия ще продължат до тогава, докато тя не се махне от полуострова, заяви говорителят на ведомството Елизабет Трюдо.
Същевременно английският политолог Сем Грин твърди, че като че ли Путин търси дълготраен конфликт със Запада. "Но за Москва това е опасна игра", - категоричен е Грин. Заплахата, че Кремъл ще излезе от минския процес, също не е продуктивна – при всички случаи тя няма да спре санкциите.(УБВести)

Нашият коментар:
В Киев трябва да са луди с военна сила да освобождават Крим, когато там е руска амрия – най-подготвената армия в Европа. Кой нормален ще иска да си отваря втори (южен) и даже трети (северен) фронт, докато една война вече се води в Донбас и краят й не се вижда?