Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ПОКАЗНО УБИЙСТВО НА ЖУРНАЛИСТ В ЦЕНТЪРА НА КИЕВ
Основна версия - руска следа, цел – дестабилизиране на Украйна отвътре
София, 21 юли 2016.-  Вчера сутрин в самия център на Киев е извършено показно убийство. Колата, в която се е возил известният журналист Павел Шеремет, беше дистанционно взривена. Автомобилът принадлежи на приятелката му Олена Притула – главен редактор на популярния сайт "Українська правда". От известно време те живеят заедно. Но този ден Шеремет се е возил сам. Умира от рани в болница.
Кой е Павел Шеремет? Той е на 45 г. Роден е в Минск. Разведен, с две деца. Журналистическата си кариера започва в Беларус. Работи във вестник, после на телевизия, включително като собствен кореспондент на руската ОРТ. През 1997 г. е подгонен от режима на Александър Лукашенко и след 3-месечния арест заминава за Москва. Там продължава кариерно да израства. Дори става водещ на всеизвестната програма "Время". През 2012 г. започва да пише за украински сайт "Українська правда". Но през 2014 г. окончателно напуска Русия, защото не може да търпи тамошната цензура. Озовава се в Украйна. Впрочем, Украйна става място за професионална реализация на много руски журналисти, които бягат от режима на Путин. Освен Павел Шеремет, още три имена – Евгений Кисельов, Савик Шустер, Матвей Ганополский.
При всички случаи организаторите на атентата целяха да има максимална показност – баш център, колота спира за ляв завой, много мощен взрив. Властите в Киев имат четири версии. Според Зорян Шкиряк от МВР, те са: първа - професионална дейност, втора – руски спецслужби, т.е., руска следа; трета – покушение върху Олена Притула (все пак колата е нейна), и четвърта – лични мотиви, неприязън, завист и т.н.
Но експертите не отхвърлят и пета версия – дестабилизация на Украйна. Поне така смята високопоставен източник от Службата за сигурност на Украйна. Пред сайта "Лига.нет" той заяви, че директното настъпление на руско-терористичните войски в Донбас се провали, откритите боеве на фронта няма, Украйна продължава да върви към Запада и Кремъл променя тактиката си. След няколко дни в Киев трябва да се срещнат два лъча (от запад и от изток) на т.н. "кръстово шествие", организирано от промосковската църква в Украйна и в центъра на украинската столица се предвиждат масови религиозни акции – посещение на Киево-Печерската лавра и т.н. Та тези прояви и атентатът могат да се използват за злепоставяне и дестабилизация на Украйна. В тази връзка днес се появи и шеста версия: някой иска да покаже, че украинските "силоваци" нищо не струват и не са способни да контролират ситуацията в страната.
Впрочем, такава е и позиция на Кремъл относно атентатите в Европа – без нас няма да се справите с тероризма, затваряйте очи на Крим и Украйна и ние ще ви помагнем. Вчера говорителка на руското външно министерство заяви, че Украйна се превръща в братска могила на журналистиката и журналистите. А говорител на Путин изрази "загриженост", защото Шеремет е бил руски гражданин. Въпрос, защо не работи в ОРТ, а в Украйна, в радио "Вести" и пише за сайтове, в случая не е важен.
Павло Шеремет не е имал прояви, които биха могли да се окачествят като антипутински. Да, той е бил за териториална цялост на Украйна, против война в Донбас, но остро, като Борис Немцов, например, не е критикувал Кремъл и с разследващата журналистика не се е занимавал.
Това е втора жертва за "Українська правда". През 2000 г. е бил отвлечен и по-късно намерен убит основателят на сайта Георгий Гонгадзе. Следствието стигна до изпълнителите, но не и до поръчителите на това убийство. Според различни предположения, сред последните е и бившият президент на Украйна Леонид Кучма.(УБВести)