Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
САВЧЕНКО Е С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ СРЕД ПОЛИТИЦИТЕ НИ
Украинците най-много вярват на църквата, армията и волонтерите си
Киев, 10 юни 2016.- Надия Савченко – депутат във Върховната Рада и наскоро освободена от руския плен, е с най-висок рейтинг сред 25-ма украински политици. Според Киевския международен институт по социология (КМИС), 35% от украинците й доверяват, 32,7% - нямат доверие, а 32,3% се колебаят.
СавченкоТук следва да се отбележи, че допитването е извършено преди Савченко да заяви преди три дни, че е готова да участва и че трябва директно, без посредници, да се преговаря с лидери на сепаратистите, за да бъдат освободени от плен 113 украински войници. Тя дори допуска възможността терористите от Донецк и Луганск да бъдат народни депутати. Тези изказвания на Савченко предизвикаха в Украйна недоумение и остра критика. Защото тъкмо това иска да постигне Русия – да накара официален Киев директно да преговаря със сепаратистите и по този начин да ги легитимира. По-опитните ти политици съветват "младока" в политиката Савченко добре да помисли преди каже нещо.
На второ място е кметът на Лвов Андрий Садовий: одобрение – 32,3%, неодобрение – 30,7%. Той е един от лидерите на партията "Самопомощ", която е представена в парламента и ту подкрепя управляващото мнозинство, ту не. (Проучването е правено преди на пламналото смещите около Лвов да загинат трима пожарникари. За тези проблеми хората обвиняват градската управа).
На трето място е Юлия Тимошенко: одобрение – 28%, неодобрение – 57,3%.
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подкрепян от 16,1% от украинците, като 69,3% не го одобряват. Приблизително същият рейтинг има и управителят на Одеска област Михеил Саакашвили: одобрение – 18,6%, а неодобрение – 69,3%.
Апропо, с какво доверие се ползва Българската православна църква? Особено след като в унисон с руснаците се отказа да участва във Вселенския събор на остров Крит? Защото на Украинската православна църква вярват 63,7% от украинците – това е най-висок рейтинг. На второ място е армията – 63,2%, а на трето – волонтерите, с 55,7% подкрепа, които вече втора година помагат както на родната армия, така и на бежанците от Донбас и Крим. На четвърто място са доброволческите батальони – 49,2%, без които Путин щеше да превземе цялата Южна Украйна още през лятото на 2014 г.
Според същото проучване, ако президентските избори бяха днес, държавен глава щеше да стане Юлия Тимошенко – но само с 13,7%. На второ място е Петро Порошенко – 7,9%, на трето – Андрий Садовий – 7,3%.
Между другото, прави впечатление, че в проучванията си Киевският международен институт по социология винаги дава високи числа на Юлия Тимошенко. Докато при други агенции картинката Тимошенко – Порошенко излиза с обратен знак. Може би затова на въпрос на журналистите, кой е възложител на проучването, от КМИС отказаха да отговорят, позовавайки се на търговска тайна.(УБВести)