Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ЦЯЛАТА УКРАЙНА Е НАСТРОЕНА ПРОТИВ РАЗМИРНИЯ ДОНБАС
При евентуален референдум Западна, Централна и Южна Украйна ще теглят "една прочувствена" на Донецк и Луганск
Киев, 29 април 2016.- Голямата Украйна не иска Донбас да има специален статут. Това сочат социологическите проучвания на центъра "Разумков".
karta
Над 56% от украинците са против Донбас конституционно да бъде узаконен като регион с особен статут в рамките на Украйна. Тази идея се подкрепя едва от 23,8%, останалите нямам мнение по въпроса. Против Донбас са настроени почти всички допитани в Западна и Централна Украйна и относителното мнозинство в Южна Украйна и неокупираната територия на Донбас. За предоставяне на този проблемен регион особен статут ратуват само жителите в Източна Украйна.
По-голямата част от Украйна – над 53%, смята, че, докато държавата не поеме контрол върху украинско-руската граница в този регион, никакви местни избори там да не се провеждат. Идеята за организиране на избори се подкрепя от 31,2%.
Изобщо украинците като цяло са много ядосани на жителите на Донбас, от собствената си глупост през пролетта на 2014 г. позволили сепаратизмът да надделее над здравия разум, да разруши техния спокоен живот и там да загиват най-добрите синове и дъщери на страната. Затова 42,3% са против да има амнистия за местни разбойници, но пък "за" амнистията - 32,2%.
Общественото мнение в Украйна настоява със сепаратистките територии да бъдат прекратени всякакви икономически връзки – на тези, които са останали в окупация, да не се превеждат пенсии и да не се извършват други социални плащания, за региона да не се доставя електроенергия, оттам да не се купуват въглища. Искат го 45,9% от украинците, а 45,5% дори предлагат от украинското гражданство да бъдат лишени всички, подкрепили руската агресия в Донбас и анексията на Крим.
С други думи, може да се предположи, че при евентуален референдум Западна, Централна и Южна Украйна ще теглят "една прочувствена" на Донецк и Луганск, чийто манталитет е останал в СССР, въпреки 25 години пребиваване в независима Украйна. Още повече, че 35,9% от допитаните негативно оценяват Минските споразумения, според които Москва (впрочем, Запад също) всячески се стреми финансово да натресе разрушения регион на украинската държава, но пък да запази политическо влияние върху него и да манипулира Киев. Едва 16,6% оценяват "Минск-2" положително, а 24,3% - неутрално.
Преди войната населението на Донбас е 5 млн. Според някои данни, 1,8 млн. са избягали към вътрешността на Украйна, а няколко стотин хиляди – към Русия. По-рано регионът е давал между 15% и 20% от БВП на страната. Но през последните две години промишлената му инфраструктура почти изцяло е разрушена или демонтирана и закарана в Русия или е продадена за скрап.(УБВести)