Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
"ЧЕРНОБИЛ" ЩЕ БЪДЕ ПОКРИТ С ОЩЕ ЕДИН "САРКОФАГ" ЗА 100 ГОДИНИ
Ликвидацията на станцията се планира през 2065 г., в зоната се възстановява популация на диви животни и хищни птици
София, 26 април 2016.- През следващата година върху авариралия 4-и енергоблок на Чернобилската АЕЦ ще бъда сложен още един "саркофаг". Укритието, изградено през 1986 г., постепенно се разрушава. Затова се предвижда, че новото съоръжение ще издържи поне 100 г., въпреки че се очаква станцията да бъде ликвидирана през 2065 г. Проектът, започнал през 2012 г., се финансира предимно от украинското правителство, но и със средствата на европейски банки.
Днес се навършват 30 г. от Чернобилската трагедия – първа най-страшна техногенна катастрофа в света. На този ден в 01:23 ч. в 4-я енергоблок става мощен химически взрив, в резултат на който се разрушава част от реактора и машинната зала. Пожарът се гаси до 5 ч. сутринта. Но в самия енергоблок той е потушен едва на 10 май, когато по-голямата част от графита изгаря.
След аварията властта евакуира 116 хил. души, още 230 хил. се преселват от заразената зона. От пострадалите, към днешния ден умират над 167 хил. души, включително около 3 хил. т.н. ликвидатори. И още: 83% от засегнатите от Чернобил страдат от различни заболявания, а сред ликвидаторите – 92%.
Общо в регистъра на пострадалите от чернобилската катастрофа има 1,9 млн. украинци.
Чернобилската АЕЦ е изведена от експлоатацията на 15 декември 2000 г.
И една положителна новина. Учените констатират, че в 30-километровата зона около Чернобил се възстановява популация на различни диви животни: вълци, лисици, зубри, диви прасета, енотовидни кучета, някои големи хищни птици. През 1998 г. като експеримент там вкарват коне на Пржевалски. Те успешно се адаптират и сега живеят без човешка намеса. Според специалистите, животните са 100% са здрави.
В селата в зоната продължава да живее ограничен брой хора, не пожелали да напуснат родните си места.
Между другото, там за търсачи на екстрим, включително за чужденци, се организират екскурзии. В Интернет пише, че за еднодневен престой на "сталкери" в зоната туристически агенции взимат $30. Тръгва се от Киев.(УБВести)


Снимки: Интернет

Още по темата: НА 26 АПРИЛ 1986 г. СЕ ВЗРИВИ ЧЕРНОБИЛСКАТА АЕЦ В УКРАЙНА - Причина, виновни, осъдени, последици