КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ЕС НАЙ-СЕТНЕ ОТМЕНЯ ВИЗИ ЗА УКРАИНЦИ
Очаква се още това лято нашенците масово да дойдат на българското Черноморие
София, 23 април 2016.- Европейският съюз отменя визи за Украйна. Онзи ден Европейската комисия официално предложи визов режим за нея да отпадне.
Какво предстои оттук-нататък?
Сега всичко зависи от две следващи институции в ЕС – Европейски парламент и Съвет на министрите. Експертите твърдят, че с Европарламента едва ли ще има проблем. Много от евродепутатите държат на Украйна и се стремят колкото може по-дълбоко да я интегрират. Още повече, че е необходимо не единодушие, а обикновено мнозинство. По-трудно ще бъде в Съвета на ЕС, защото решение ще взимат вътрешните министри на страните от съюза, а те са консервативни, т.е., те ще се водят от логиката на вътрешната сигурност, а не на външната политика. Украинските експерти смятат, че, например, едва ли трябва да се очаква "ок" от Унгария, Кипър, Италия или Гърция. Те страдат от емигрантската вълна и хората там са повече евроскептици.
Но, все пак, може би не трябва да се унива, казва евродепутатът Андрей Пленкович, който е съпредседател на комитета ЕС-Украйна в Брюксел. Според него, има поне няколко причини за оптимизъм. Първо: щом ЕК внася тази инициатива, съответно, тя се е консултирала с когото трябва. Рядко се случва предложенията на комисията законодателно да не минават. Второ: ЕК е категорична, че Украйна е изпълнила домашното си задание и вече няма пречки визите да паднат. Трето: в Съвета на министрите решенията се взимат с квалифицирано мнозинство, т.е., необходимо е 55% от страните-членки на ЕС, които представляват 65% от населението на съюза, да кажат "да" на Украйна. Право вето няма нито една страна. Все пак едно решение може да бъде блокирано, ако поне четири държави, представляващи 35% от ЕС, ще ни покажат "червен" картон. Теоретически това е възможно, но практически – едва ли. И четвърто: след "лош" холандски референдум, сега Брюксел ще иска да насърчи Украйна, да даде позитивен сигнал за украинците и да елиминира напъните на Москва всячески да вреди на Киев. "Украйна има нужда от морков и тя ще го получи", - казва Олександър Сушко от киевския Институт за евроатлантическото сътрудничество.
Кога, евентуално, Украйна ще може да получи безвизов режим? Брюксел си има процедура. Европарламентът бързо ще реши въпроса, а Съветът на министрите, най-вероятно, ще се събере в през юни. С други думи, визите могат да паднат в края на юни – началото на юли и украинците ще получат право за 90-дневен престой в ЕС, включително в България, ако имат биометричен паспорт. Според украинското МВР, такъв документ за самоличност вече е издаден на 1 млн. нашенци.
Украинските власти вече предупреждават своите граждани, че безвизовият режим не дава право на работа или следване, само – пътуване с цел туризъм. Според експертите, не се предвижда едва сега украинците да хукнат на гурбет в Западна или Източна Европа. Там вече има между 6 и 8 млн. нашенци, повечето от които вече са успели дори да легализират престоя си.
Падането на визи за Украйна ще има много голяма значение за украинците. То може да се разчете и като знак на благодарност от страна на европейците, че именно Украйна, нейната армия и доброволчески бригади – с цена на много жертви, са спрели придвижването на руската военна машина към Европа.(УБВести)