Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ИМА ЛИ ЖИВОТ ЗА УКРАЙНА СЛЕД ХОЛАНДСКИЯ РЕФЕРЕНДУМ?
Най-вероятно споразумението за асоцииране ще работи, но Киев трябва да извади поуки
София, 08 април 2016.- В сряда 61,1% от холандците показаха "червен" картон на Украйна – те единствените не искат тя да има асоциацииране с ЕС, въпреки че техният парламент отдавна ратифицира споразумението ЕС – Украйна. Подкрепиха родината ни 38,1%. Активността на референдума стигна 32,2%, което е достатъчно той да бъде легитимен (иска се 30%). Между другото, в Амстердам Украйна печели с 52% "за" при 46% "против". Но, въпреки всичко, евроскептицизмът е победил.
От Вашингтон заявиха, че са разочаровани от резултатите от холандския референдум. Германия пък побърза да каже, че ще продължи да ни подкрепя. Президентът на Литва Далия Грибаускайте – верен приятел на Киев, дори проговори на украински и се обърна към нас да не се отчайваме.
Сега в ЕС всички с настръхване очакват, какво ще покаже референдум във Великобритания през юни – там трябва да кажат, дали кралството да излезе от Съюза или да остане.
Но да се върнем към Украйна. След няколко дни, на 12 април, правителството на Холандия най-вероятно ще върне украинското споразумение в парламента за прегласуване. Това повелява местното законодателство за референдуми. Очевидно, след известни дебати, и депутатите няма да рискуват и ще кажат "не" на документа. В този случай проблемът се прехвърля към Брюксел. Ситуацията е безпрецедентна, и затова, както се твърди, юристите в седалището на ЕС вече търсят правни пътища за излизане от казуса, смята Катерина Зарембо от украинския Институт за световната икономика. Според нея, споразумението за асоцииране на Украйна и ЕС няма да бъде преразгледано, защото в противен случай всички страни от Съюза (освен Холандия) ще трябват отново да ратифицират този документ – процедурата ще отнеме години! Брюксел едва ли ще поеме по този път. В края на краищата, само незначителната част от холандците е против.
По-скоро ще се тръгне по варианта, предречен от проф. Петър ван Елсувеге от Гентския университет. Според него, Холандия ще бъде изключена от списъка на страните по споразумението и клаузите, заложени в него, няма да се разпростират върху холандската територия. Все пак основният обем от документа спада към изключителната компетенция на Европейския съюз, т.е., на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския парламент.
От 1 януари т.г. зоната за свободна търговия между ЕС и Украйна вече временно се прилага и холандския референдум не може да я отмени. "С други думи, клаузите за функционални промени в Украйна, предвидени от споразумението за асоцииране, ще продължат да действат въпреки решението на холандците", - казва пани Зарембо.
Но има едно "но". Украинците трябва да извадят поука от холандския референдум и да си свършат домашната си работа по начин руската пропаганда да бъде обезсилена. Иначе Кремъл пак ще внушава на европейците, както сега  в Холандия, че става дума за членство (!) на Украйна в ЕС, а не за обикновено асоцииране. На този номер и други подобни хватки се хванаха много от холандците. Впрочем, за провала ни в Холандия допринесе и историята с офшорките на украинския президент.(УБВести)

Още по темата:
ПЕТРО ПОРОШЕНКО, ОФШОРНИ ЗОНИ, ИЛОВАЙСК И… "ГАНЬБА"
"Самопомич" настоява парламентарната комисия да разследва офшорен суперскандал
>>>

ХОЛАНДИЯ: "ЗА" ИЛИ "ПРОТИВ" АСОЦИИРАНЕТО НА УКРАЙНА?
Холандските проруски и националистически настроени партии и организации единствени в ЕС поискаха референдум
>>>