Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ПЕТРО ПОРОШЕНКО, ОФШОРНИ ЗОНИ, ИЛОВАЙСК И… "ГАНЬБА"
"Самопомич" настоява парламентарната комисия да разследва офшорен суперскандал
София, 04 април 2016.- Украинският президент Петро Порошенко учреди три офшорни компании, за да не плаща данъци или поне да ги намали. На всичко отгоре, той не е посочил тези активи в годишната си декларация. С една дума, държавният глава е нарушил закон на страната си. И то в момент, когато Украйна воюва с Русия и хората заделят за фронта от мизерните си заплати по 5, 10, 20 гривни. Даже има такава банкова сметка – за украинска армия. И това става в момент, когато самият президент назовава число $12 млрд. – именно толкова пара всяка година бяга от родината ни към всякакви офшорни зони.
От изследването, извършено от Международния консорциум на журналистически разследвания и Центъра за изследвания на корупция и организирана престъпност и публикувано тези дни в немския вестник "Süddeutsche Zeitung", се вижда, че през юли 2014 г. Порошенко, вече като президент на Украйна, избран с 55% от украинците и то от раз, учреди на Британските вирджински острови компания "Prime Asset Partne". По-късно пан Петро създава още две компании: през септември 2014 г. - "CEE Confectionery Investments Ltd.", която е регистрирана в Кипър, а през декември същата година – "Roshen Europe B.V.", която е регистрирана в Холандия. Целта е да прехвърли към тях активите на своята украинска шоколадова империя "Roshen". Не да излезе от нея, а да я запази.
А ето какво Порошенко, все още кандидат-президент, обещава в интервю за немския в."Bild": "Ако бъде избран, ще действам честно и ще продам концерна "Roshen". Като президент искам и ще се грижа изключително за добруване на страната си". Край на цитата.
Няма подробно да се спираме върху "украинската" част на разследването. Просто ще посочим това, което пише "Українська правда".
През лятото на 2014 г, когато на фронта е много напечено и доброволческите отряди и волонтерите, още слабо въоръжени и без достатъчен опит, бранят Донбас, президентът Порошенко, който е и върховен главнокомандващ, урежда своите бизнес дела.
И така, първата от трите офшорни фирми на пан Петро е регистрирана през юли 2014 г., втората – през септември с.г. А какво става в Украйна през този период?
В края на юли – началото на август президентът обявява мобилизация на резервистите и заявява, че има опасност Русия да нахлуе в Украйна. Украинските телевизии показват убити и ранени наши съотечественици. На 26 юли Порошенко, във военно облекло, посещава базата на току-що сформираната Национална гвардия и пред телевизионни камери се изкачва на бронетранспортьор и демонстрира, как може да стреля с картечница. По това време неговите генерали подготвят план за настъпление с цел Донбас да бъде освободен – очевидно, преди 24 август, когато е Денят на независимостта на Украйна. Междувременно, на 04 август Порошенко разрешава регистрацията на първата "офшорка" да започне, а четири доброволчески батальона получават заповед да превземат Иловайск – важен ж.п. възел 25 км от Донецк, и да прекъснат руското снабдяване с техника, боеприпаси и горива. Украинците наистина влизат в Иловайск, но в отговор Путин заповядва 3500 руски военнослужещи да преминат украинско-руската граница и да помогнат на бягащи сепаратисти. Руското нахлуване започна на 21 август. Украинците са обкръжение. От нашата страна има много жертви, защото коварните руснаци позволяват нашите военни уж да се изтеглят от "котела" и обещават да не стрелят. Но – стрелят, и още как! Според данните на украинските волонтери, от обкръжението излизат 789 войници и офицери, ранени са 270, загиват 229, пленени са 311, в неизвестност до ден-днешен остават 423 души. Украинската армия губи инициатива, в Минск започват преговори и Порошенко подписва споразумения, известни като Минск-1 и които правят Украйна почти губеща страна.
Олексий Хмара, който в Украйна представлява една от международните разследващи организации, твърди, че от морална гледна точка президентът трябваше да спре с първата "офшорка", защото не е моментът. Но на 1 септември 2014 г., т.е., волонтерите още събират труповете на украинските войници из иловайските поля, пан Петро предоставя на фирмата "Mossack Fnseca", която урежда всички формалности около "офшорката" в Британските вирджински острови, документ, че плаща комунални услуги, с което се удостоверява домашният му адрес.
Виновен ли е Петро Порошеко от юридическа гледна точка?
Днес във Фейсбук той пише: "Аз съм първото длъжностно лице в Украйна, което сериозно се отнася към деклариране на своето състояние, плащане на данъци и конфликт на интереси, уреждам тези въпроси в рамките на украинското законодателство и международното частно право. Като президент се дистанцирах от управление на своите активи и възложих тази задача на съответните консалтингови и юридически компании. Очаквам, че те ще предоставят изчерпателни пояснение за украински и чуждестранни медии".
Но според международната неправителствена организация "Transparency International", недекларирането на активи в офшорни компании е нарушаване на антикорупционните стандарти, действащи не само в Украйна. Въпреки това, от украинското антикорупционно бюро, създадено неотдавна, казват, че нямат въпроси към президента, защото, според родното законодателство, държавен глава не е "наш подследствен". Спрямо обаче останалите двайсетина украинци, фигуриращи в това мащабно журналистическо разследване, нашите борци с корупция обещават да работят безмилостно.
Парламентарно представената партия "Самопомич" ("Самопомощ") възнамерява да инициира създаване на специална комисия във Върховната Рада, която да разследва този офшорен суперскандал.
Още не можем да кажем, как цялата тази история ще се отрази върху обществено-политическия и икономическия живот в Украйна, върху международния й имидж. В момента страната преживява дълбока правителствена и парламентарна криза. И липсваше само едно камъче да се разклати и президентската институция. "Това са елементи от хибридната война на Русия против Украйна", - заяви днес една съпартийка на президента Порошенко. Едва ли. Защото в скандала фигурира и Путин с приближените си. Но със сигурност може да твърдим едно: украинците за кой ли път са тотално разочаровани от елита си. Лошото е, че към тези украинци спадат и онези момчета, които безстрашно вече две години жертват живота си, възпирайки нашествието на руската орда.
В украинския език има една дума – "ганьба". Тя се използва дори от рускиезичните украинци, защото е обемна, точна, яка. Превежда се като срамота, срам, позор, безчестие взети заедно. Когато морално искаш да осъдиш някого, викаш му "Ганьба!" Опасяваме, че на 6 април, в сряда, холандците, които ще гласуват на референдум Украйна да бъде или да не бъде асоцииран член на ЕС, първи ще ни кажат – "Ганьба", и ще гласуват с "Не".(УБВести)

Още към темата:
УКРАИНЦИТЕ СЕ УМОРИХА ОТ ЛИПСАТА НА РЕФОРМИ И СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ СИ