Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ХОЛАНДИЯ: "ЗА" ИЛИ "ПРОТИВ" АСОЦИИРАНЕТО НА УКРАЙНА?
Холандските проруски и националистически настроени партии и организации единствени в ЕС поискаха референдум
София, 03 април 2016.- Холандия е единствената страна в ЕС, която все още не е ратифицирала споразумението за асоцииране на Украйна и Съюза. А без нея документът направо увисва.
На 6 април там ще се проведе референдум по този въпрос. Според социолозите, едва 35% от холандците са добронамерени спрямо украинците. Но 47% са против асоциацията, а 17% все още се колебаят. Очаква се, че активността ще бъде 43%, което е напълно достатъчно допитването да бъде легитимно. От холандското правителство казват, че ще се съобразят с резултатите от 6 април.
Инициаторите на референдума са няколко местни обществени организации и малки партии, които, както се твърди, са проруски и националистически настроени. Антиукраинската кампания, която те водят, е доста мощна и креслива, а това говори за наличие на достатъчен финансов ресурс. Дали парите са кремълски, засега не може да се докаже, но унисонът с руската информационна война против Украйна навежда на такава мисъл.
В тази връзка в."The Economist" пише, че холандците трябва да гласуват "за" Украйна и по този начин да й помогнат "Путин да не я превърне в корумпирана антиевропейска страна". Изданието напомня, че "от времето на Майдана Русия се опитва да възстанови своя контрол, като разпространява хаос на границата с Украйна. Именно в резултат на този хаос през 2014 г. с руския "Бук" е бил свален самолет МН-17 с десетки холандски граждани на борда. Затова холандските избиратели трябва да помогнат на украинците да излязат от ямата на корупция и хаос". Изданието успокоява холандците, че споразумението за асоцииране е повече търговско, отколкото политическо или военно и то не дава право украинците да работят в страните от ЕС. "Украйна иска да бъде нормална страна и се нуждае от Европа", - заключва "The Economist".
Интересното е, че противниците на Украйна изтъкват следния езуитски аргумент: у вас за членство в ЕС ратуват 51% от украинците, но същевременно 26,1% са против, а вие и без това сте разделена страна  и това може още повече ментално да ви разцепи. Освен това, казват те, 27,5% от украинците се опасяват, че асоциираното членство ще задълбочи конфликта на Украйна с Русия. С други думи, в Холандия са много "загрижени" за манталитета ни и за отношенията ни с Москва. Със същата Москва, по вината на която от началото на войната в Донбас от 2014 г. насам вече са загинали над 9,5 хил. украинци!
Та, какви аргументи ще надделеят на 6 април, остава да видим. Въпреки ограничен финансов ресурс, Украйна положи огромни усилия холандците да узнаят за Украйна не от проруските пропагандистки източници, а от първоизточника. В местните масмедии се появиха материали за Украйна, имаше дискусии по ТВ, проведе се седмицата на украинското кино, много се активизира и нашата диаспора, дори външният министър Павло Климкин възнамерява преди референдума да обикаля Амстердам с велосипед и да агитира за родината си.(УБВести)