Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
НАДИЯ САВЧЕНКО КЪМ СВЕТА: "АКО НЕ СПРЕМ ПУТИН – ЩЕ ИМА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА!"
Прокурор поиска 23 години затвор за украинката, а съдията я лиши от последната дума
София, 05 март 2016.- Тази седмица руският съд трябваше да се произнесе по делото на украинката Надия (Надежда) Савченко. Прокурорът поиска 23 г. Очакваше се в края да говори и самата Надия. Но съдията изненадващо закри заседанието. В Интернет, все пак, се появи речта на украинката. Там има един пасаж, адресиран към т.н. велики сили - да спрат да заиграват с Путин, както преди Втората световна война те искали да умиротворят Хитлер. Няма да стане, казва Надежда, отворете очи, иначе може да пламне Трета световна война.
Надия Савченко: "А целият свят, който изповядва демократични ценности, по-добре да усвои поуката от историческото минало и да си спомни, че навремето Европа е била толерантна с Хитлер, а Америка – недостатъчно решителна, и това е довело до Втората световна война. Путин е тиранин с имперски амбиции, с комплекси на Наполеон и Хитлер взети заедно! Една мечка не разбира човешки език, тя разбира само езика на силата. Затова, ако не станем по-решителни и своевременно не определим правилни приоритети, скоро ще имаме Трета световна война"
В речта на Савченко има и други остри изказвания за Русия и нейното ръководство. Очевидно, за да избегне скандал и да не подлага на опасност кариерата и живота си, съдията реши да не дава последната дума на Савченко. Следващото заседание е насрочено за 9 март. В знак на протест украинката обяви суха гладна стачка.
През юни 2014 г. Надия Савченко попада в плен към сепаратистите в Донбас, а после незаконно е прехвърлена в Русия. Обвиняват я че уж е била коректировчик на украинските артилеристи и е виновна в смъртта на двама руски журналисти и че незаконно е преминала руската граница. Няколко пъти тя обявява гладна стачка. Въпреки че е немощна, поддържа висок патриотичен дух. Адвокатите на Савченко (един от тях - Илия Новиков, герой от "Что, где когда?") аргументирано опровергават всички обвинения спрямо нея като несъстоятелни. Очевидно е, че делото е политическо и че Кремъл е попрекалил в скалъпването му. Предполага се, че тя може да бъде разменена за двама руски офицери, пленени в Донбас. В този случай, обаче, Москва трябва да признае, че в Източна Украйна има руски военнослужещи, което тя категорично отрича. Освен това, не се знае, дали Савченко ще се съгласи на подобна сделка. В съда тя заяви, че не е предмет на търговия.
Украинските власти и международната общност полагат неимоверни усилия Савченко да бъде освободена.(УБВести)

Нашата справка:
Надия Савченко е родена през 1981 г. в Киев. Завършва Харковския университет на въздушните сили. Учи за щурман на прифронтови бомбардировач Су-25, но е назначена за щурман-оператор на хеликоптер Ми-24, служи в 16-та авиационна бригада на Въоръжените сили на Украйна. Старши лейтенант е. Има 170 часа нальот и 45 парашутни скока. Половин година е била на мисия в Ирак. През лятото на 2014 г. подава молба за напускане на армията и става доброволец в батальон "Айдар" на Източния фронт. Пленена е на 18 юни м.г., като изнася от бойното поле ранения си другар.

Още по темата - видео:
ПРОТЕСТ ПРЕД РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ - 11 МАЙ 2015, КОГАТО Е РОЖДЕН ДЕН НА НАДИЯ САВЧЕНКО>>>