Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНЦИТЕ СЕ УМОРИХА ОТ ЛИПСАТА НА РЕФОРМИ И СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ СИ
Над 70% не виждат никакви реформи, но почти 50% са против нови избори
Киев, 25 февруари 2016.- Над 42% от украинците искат предсрочни парламентарни избори, но повечето - 46,2%, казват, че сега е война и не е време за нови избори.
Въпреки това, при възможен рестарт на законодателната власт в Украйна в парламента влизат девет партии. Това сочат данните от социологическото проучване на Киевския институт "Горшенин". Какви са тези формации?
"Самопомощ" (Андрий Садовий – кмет на Лвов) – 15,6%, "Баткившчина" (експремиер Юлия Тимошенко) – 14%, Опозиционен блок (бивша партия на Янукович "Региони на Украйна") – 12,8%, Радикална партия (Олег Ляшко, популист) – 12,5%, "Солидарност" (партия на президента Петро Порошенко) – 9,7%, движение "Свобода" (националисти, сега са извън парламента) – 8,6%, "УКРОП" (Украинско обединение на патриотите, твърди се, че зад него стои олигархът Игор Коломойский) – 6,3%, "Гражданска позиция" (полковник Анатолий Гриценко, бивш министър на отбраната в правителството на Тимошенко) – 6,1%.
В случай, че губернаторът на Одеска област Михаел Саакашвили реши да участва в изборите, то неговата партия може да разчита на 11-12%, казват социолозите. Освен това, Дмитро Ярош, напуснал "Десен сектор", сега прави ново движение, вече по-умерено, което може привлече своя избирател. А това означава, че горните числа със сигурност ще се променят.
Засега извън Върховната Рада (бариера – 5%) може да остане партията на премиера Арсений Яценюк. За неговия "Народен фронт" са готови да гласуват едва 2,9%. Впрочем, за оставката пан Арсений ратуват 70% от украинците. Но преди две седмици кабинетът на Яценюк в резултат за задкулисните интриги оцеля, въпреки че депутатите му сложиха "двойка" за цялото едногодишно "творчество".
Вчера, по време на мача от Шампионската лига между "Динамо" и "Манчестър сити", зрителите освиркаха президента Петро Порошенко. Той е избран през 2014 г. с 54,7%, като стана първият държавен глава на Украйна, спечелил още на първия тур. Но ако президентските избори се проведат сега, за него биха гласували едва 17,2% - все пак това му отрежда първо място, но сгромолясването на рейтинга е очевидно. На второ място е Юлия Тимошенко – 15,9%, а на трето – Андрий Садовий – 11,8%. Следват радикалът Олег Ляшко – 11,8%, регионалът Юрий Бойко – 10,7%, полковникът Анатолий Гриценко – 10,6%. Почти 4% от украинците искат за държавен глава Дмитро Ярош, с когото руските телевизии продължават да плашат поданиците на Путин.
Вече стана дума, че 70% от хората искат премиерът Яценюк да си ходи. Защото те не виждат никакви реформи, а само повишаване на цените на всичко и собственото си обедняване. "Затова те казват, че в страната няма никакви реални реформи и вече не искат да търпят материални трудности заради тях", - твърди социологът Людмила Четвертухина. С други думи, двегодишното търпение, а именно толкова украинците очаквали новата власт да покаже някакъв прогрес, се изчерпи. Над 71% от допитаните казват, че реформите не се извършват, а 73,1% вече не са съгласни заради успеха на реформите да се вдигат цените, таксите, данъците. И само 22,1% са готови още да стискат зъби.
На въпрос, правилно ли се развива страната ни, почти 70% категорично отговарят с "не".
Накратко, хората вече не вярват на политиците и затова рейтингът им се сгромолясва, народът обеднява и вече не иска да стиска зъби заради реформи, създава се добра почва за популизма, но е война и новите избори не са навременни – това са настроенията в украинското общество. Дано политическият елит да успее да направи бързи и правилни изводи от тези обществени настроения в страната, при това че проучването е правено без анексирания Крим и окупираните Донецк и Луганск, уточняват социолозите.(УБВести)

Още по темата:
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК ОЦЕЛЯ. ЗАСЕГА>>>
УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ РЕСТАРТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО>>>
ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА В КИЕВ?>>>