Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПРАВИТЕЛСТВОТО НА АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК ОЦЕЛЯ. ЗАСЕГА
В украинския парламент с пълна сила се прояви това, което в България наричаме моделът "КОЙ"
София, 17 февруари 2016.- Правителството на Арсений Яценюк оцеля. Вчера той се отчете пред парламента за 2015 г. и получи лоша оценка от 246 депутати. Но при следващото гласува – за недоверието му, залата изведнъж се поизпразни и на таблото се появи само число "194". С други думи, за оставката на кабинета не стигнали 32 гласа. И сега, според Конституцията, новият опит може да бъде направен едва през септември.
Рейтингът на правителството на Яценюк е много нисък – 70% от украинците искат оставката му. Вчера и президентът Петро Порошенко се обърна към премиера, че при това недоверие към кабинета редно е целият министерски съвет да си отиде и да бъде направен рестарт на изпълнителната власт. Още повече, че коалицията, подкрепяла правителството, се раздели – много от депутатите искали пан Арсений да си ходи, т.е., възникна конфликт между кабинета и подкрепящото го мнозинство.
Но се оказа, че не всичко е толкова просто. След провала с оставката на правителството украинските анализатори се озовали в затруднено положение. През първите часове след триумфа на Яценюк те трудно могли да обяснят, какво е станало. Защото, когато цялата 4-часова дискусия в парламента е водила към закономерен изход – оставка, изведнъж гласуването показа съвсем друго. Още повече, че малко преди това 246 депутати са писали една дебела "двойка" на премиера за цялото му творчество през м.г.
Днес, един ден по-късно, някои депутати и политолози смятат, че вчера във Върховната Рада се е състоял един добре режисиран спектакъл. Твърди се, че има договорка между президента Порошенко и двама олигарси – Ринат Ахметов и Игор Коломойский, които, както се говори, плътно стоят зад премиера. Това се потвърждава и от факта, как е гласувал председателят на Върховната Рада Володимир Гройсман -. човек на президента, и Юрий Луценко – лидер на пропрезидентската коалиция. Първият се е въздържал, а вторият казва, че картата му не е сработила. Не е гласувала изобщо опозицията – Опозиционен блок (бивша партия "Региони на Украйна" на президента-беглец Янукович), който малко преди това остро разкритикува работата на премиера. Известно е, че този блок се подкрепя от олигарха Ахметов.
С други думи, в украинския парламент с пълна сила се прояви това, което в България наричаме моделът "КОЙ". Само че за разлика от България, Украйна е във война и с 10% спад на БВП и 50% инфлация през м.г. и без западна подкрепа едва ли ще се справи с вътрешните предизвикателства и външната руска агресия. Все още нямаме реакция на Европа и САЩ на вчерашния парламентарен цирк. Както все още няма и реакция на гражданското общество в Украйна, преди 3 години излязло на Майдан именно срещу модела "КОЙ" на президента Янукович – непрозрачност, задкулисие, корупция, търговия с национални интереси и демагогия.
Украинската политическа класа играе с огън. Става дума не само за оцеляването й, но и за бъдещето на страната – ще бъде ли тя суверенна или ще се превърне в руски протекторат. Както каза вчера един от депутатите: "Ние забравихме миризмата на горещите гуми", а вторият е допълнил: "За разлика отпреди, сега всеки втори украинец има оръжие и нищо добро не ни чака, ако продължим да грабим хората, а думата реформа да се олицетворява с обедняване".
Най-вероятно политическата криза в Украйна ще се задълбочи, защото това правителство няма да работи с този парламент. Очевидно управляващото мнозинство ще се разпадне. А дали ще има ново, не се знае. В същото време войната в Донбас ескалира.
Васил Жукивский

Още по темата:
УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ РЕСТАРТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ