Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ РЕСТАРТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
Властта като че ли не оправда надеждите и на втория Майдан
София, 07 февруари 2016.- Сега почти 79% от украинците искат премиерът Ярсений Яценюк да си ходи, докато през октомври те бяха 60%. Това твърди социологическата група "Рейтинг". Дейността му харесват едва 8% от допитаните, което е почти тройно по-малко от президента Петро Порошенко.
Кого украинците искат да видят премиер?
Води грузинецът Михаил Саакашвили, който има украинско гражданство и сега е губернатор в Одеска област, - 11%. На второ място е Юлия Тимошенко – 7%, чиято парламентарна група влиза в управляващата коалиция, а на трето – Юрий Бойко – 6%, от Опозиционния блок, в който се преименува бившата партия "Региони на Украйна" на експрезидента-беглец Виктор Янукович. Интересното е, че сред тях няма Андрий Садовий – много успешен кмет на Лвов, който се смята за един от лидерите на парламентарно представената партия "Самопомощ" и на когото вярва всеки трети украинец. На Порошенко, например, вярва всеки четвърти, а на Тимошенко – всеки пети.
Допитването показва, че украинците искат рестарт не само на премиера и правителството, то и на Върховната Рада и президента, т.е., на цялата власт, която като че ли не оправда надеждите и на втория Майдан. За предсрочни парламентарни избори ратуват 50% от украинците, а за нови избори на държавен глава - 48%. Макар че тези варианти в условията, когато Украйна води война, са много неблагоприятни за страната, а и Западът се опасява от една дестабилизация в Киев. Но същевременно те говорят за известна умора в украинското общество от неспособността на политическия елит да се справи със злободневните проблеми на хората – инфлация, скъпотия, безработица, корупция, липса на нови, вместо руски пазари.
"УБВести" писаха за признаците на правителствената криза в Украйна. Но през миналата седмица премиерът Яценюк се разбра с министрите, подали оставките си, да ги оттеглят, и заяви, че кабинетът разработва 12-месечен план за излизане от кризата. Тази заявка за едногодишно премиерстване не съвсем кореспондира с рейтинга му, думите на президента Порошенко за промени в кабинета на пролет и сътресенията в управляващото мнозинство. Впрочем, много от неизвестните ще се изяснят на 16 февруари, когато Яценюк ще се отчита за работата си във Върховната Рада. Не е изключено тогава той да получи "червен" картон. Но пък може да и оцелее, наблягайки върху това, че родината е в опасност и че смяната на властта в Киев много ще зарадва Кремъл.
Между другото, социолозите от "Рейтинг" посочват и известна светлина в тунела. В Украйна има и млади политици, които се харесват от хората и имат потенциал да се развият. За Андрий Саводий от Лвов вече споменахме. Ето и някои нови имена от дясно-център и техния рейтинг в обществото: Егор Соболев - 29%, Тетяна Чорновол - 22%, Мустафа Найєм - 21%, Ганна Гопко - 15%, Дмитро Добродомов - 13%.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ