Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА В КИЕВ?
Няколко министри с оставки, Западът се опасява за реформите в страната
Киев, 04 февруари 2016.- Вчера Айварас Абромавичус – министър на икономиката в правителството на Арсений Яценюк, подаде оставка. Той събра журналисти и сподели, защо го прави. Не искам да ми се бъркат в работата, като ми натрапват за заместници хора, с които не мога да работя, и да ми пречат да реформирам отрасъла и да се преборя с корупцията.
Министърът даже назова човека, който му натрапва своите протежета - народен депутат Игор Кононенко, заместник-председател на пропрезидентската парламентарна група, близък приятел и бизнес-партньор на държавния глава Петро Порошенко.
Заедно с министъра оставка подаде и целият му екип. Днес Абромавичус не се яви за разговор с управляващата коалиция. Но се отби в министерството и от кабинета си изнесе лични вещи.
Вчера след скандала Абромавичус е имал среща с президента, който го помоли да остане на поста си. Безпокойството са изразили и посланиците на водещите страни от ЕС, САЩ и Канада – държави, без чиято политическа, икономическа и финансова подкрепа Украйна отдавна щеше да клекне. Според тях, напускането на този министър не е добър знак за Запада, за международни финансови институции, за потенциални инвеститори. След новината за Абромавичус на международните борси е бил отбелязан спад на акциите на украинските компании. Със скандала се захвана неотдавна създаденото в Киев Антикорупционно бюро.
Преди да стане министър преди две година, Айварас Абромавичус, който сега е на 40 г., е работил в международни инвестиционни организации. Той смята себе си за технократ. В едно интервю преди месец министърът сподели, че Украйна технологически е изостанала. "Ние много закъсняхме с въвеждане на 3G, електронно правителство, електронен документооборот и много друго. Но пък имаме реална възможност да пропуснем определени етапи и да се насочим към най-съвременните и най-добрите практики. Например, планираме да го направим в сферата на държавните поръчки – внедряваме много прогресивни методики и технологии. Към септември в тази област Украйна ще бъде сред най-напреднали страни в Европа. А подобни революционни промени не стават не забелязани, те привличат инвеститори", - смята Абромавичус.
Според него, най-лошото за украинската икономика вече е отминало (минус 10% през 2015 г.). В страната има макроикономическа стабилизация. Растежът е трябва да започне през тази година (плюс 2%). В страната работят почти 1900 предприятия, като част от тях министерството е искало да продаде чрез приватизация. През 2015 г. Украйна е привлякла $3 млрд. преки чуждестранни инвестиции – в банкова сфера, химическа промишленост, аграрен сектор, а прогнозата за тази година са $5 млрд.
Според някои украински анализатори, именно със стремежа си да направи сферата на държавните поръчки и приватизацията максимално прозрачна министърът сериозно ограничава възможността всякакви групи на влияние около президента, парламента и правителството на смучат от държавната хазна. Например, на Абромавичус са искали да натрапят като заместник един младок, който да отговаря за военно-промишления комплекс. А сега, когато Украйна де-факто е във война и се превъоръжава и за отбраната се заделят 5% от БВП, именно ВПК е отрасълът, през който ще минават огромни финансови потоци.
Това не е първата оставка в правителството на Арсений Яценюк. Вече са депозирани оставките на Андрий Пивоварский – министър на инфраструктурата, и Олексий Павленко – министър на аграрната политика. В украинското общества за тях се говори като за много добри мениджъри, постигнали реални успехи не благодарение, а въпреки.
Впрочем, сериозно се клати и столът на премиера Арсений Яценюк. Неговият рейтинг и рейтингът на неговата формация "Народен фронт", която влиза в управляващата коалиция, е много нисък. През двете години, откакто е премиер, Яценюк не успя да реформира икономиката, социалната и комуналната сфера така, хората да усетят някакво подобрение. В условията на войната украинецът стиска зъби, но напълването на бюджета предимно през вдигане на цени, данъци, такси и други плащания създава прекрасна почва за популисти. А те са много опасни. Защото именно те и бившите регионали на експрезидента-беглец Виктор Янукович ще влязат във новата Върховна Рада и то с по-голяма тежест, отколкото сега. Това е вариантът, който се стреми да реализира Кремъл – да разклати украинската държава и да покаже на Запада, не Украйна не заслужава да й се помага. В Москва на висше ниво вече се говори, че страната ни е на външно управление (имат предвид, че в кабинета на Яценюк има няколко чужденци, получили украинско гражданство).
Според политолога Тарас Чолновил, следващият парламент, ако предсрочните избори ще се проведат на есен, ще бъда много по-лош от сегашния. "Друго качество във Върховната Рада ще има едва след като тези депутати ще изкарат пълен мандат и ще слязат от сцената", - смята той. Но Чорновил допуска и ремонт на кабинета на пролет при запазване на управляващата коалиция.
В тази сложна ситуация, когато се говори за правителствена криза, когато Москва продължава на ескалира ситуацията в Донбас, а Европа, разклатена от своите проблеми, подсилени от бежанския поток, е уморена, много е важно Украйна да запази политическата, икономическата и финансовата си стабилност и, според някои анализатори, по-активно да привлича на своята страна САЩ.
Въпреки че Украйна е парламентарно-президенска република, държавният глава има огромни правомощия. Затова Петро Порошенко трябва да се отърве от всякакви кръгове на влияние и да преследва една единствена цел – запазване на Украйна като суверенна и реформираща се държава, държава със справедливо правосъдие и без корупция. Тъй като цената на подкилимните борби може да бъде прекалено висока и горчива.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ