Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ДМИТРО ЯРОШ НАПУСНА "ДЕСЕН СЕКТОР" И ПРАВИ НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ
В основата на идеологията му са постулатите на Степан Бандера, залага на малкия и средния бизнес
София, 01 февруари 2016.- Напусналият в края на миналата година "Десен сектор" Дмитро Ярош вчера сподели пред украинските медии за своя нов политически проект.
"Това ще бъде обществено движение "Национален Рух", - заяви той, - и то ще бъде по-мащабно, отколкото "Десен сектор".
Сега Ярош пътува из страната и се среща с хора. Според него, в обществото има запитване на подобно движение. "Искам да обединя хората, които са патриоти, но все още не са били в политиката, - казва пан Дмитро. – Не е задължително те да бъдат националисти, ние желаем да обединим и националисти, и национал-демократи, и либерали". Оценката на Ярош на ситуацията в страната говори за това, че тя налага сплотяване на патриотите с различни идеологически възгледи, тъй като по-нататъшната политическа сепарация на украинското общество обрича ни на поражение, в частност, във войната с Русия.
Идеологическата основа на Националния Рух се предвижда да бъде изградена върху украинския национализъм на Степан Бандера. "В това няма нищо лошо, казва Ярош, - защото, когато обясняваш на хората идеите на Бандера, разказваш за живота му, но без съветски и руски клишета за него, то всички възприемат идеологията му". А тази идеология се опира върху възраждане на украинската нация и противодействието й на болшевизма (сега - руски империализъм), върху добросъседските отношения, включително с Русия, а не върху омразата към руския или някой друг народ, върху стремежа към добруване на народа ни в границите на сегашната Украйна, а не върху превземане на други територии.
Малкият и средният бизнес ще бъдат икономическа база на Националния Рух, споделя Ярош. "Ние много разчитаме на тях, - казва той.- За областните ни структури това ще бъде достатъчно. Същевременно водя разговори с някои банкери, които искат да се приобщят към изграждането на движението, и те няма само да ни финансират, но и ще участват в разработка на законопроекти за банковата, фискалната и други сфери". Ярош отказа да ги назове по имена, но подчерта, че с олигарха Игор Коломойский не се е виждал година и половина. Същевременно призна, че Коломойский – до преди известно време губернатор в Днепропетровска област, много е помагал на бойците от "Десен сектор" с екипировката, лечение и т.н. Между другото, част от военното крило на "Десен сектор" също ще се присъедини към Националния Рух.
За "Десен сектор" се заговори по време на Майдана в края на 2013 г., когато протестът се радикализира. Руската пропаганда нарича го крайнодясна организация и го използва като плашило и средство за зомбиране на руснаците. Според нашите военни, с които "УБВести" успя да разговаря, във войната в Донбас бойците на "Десен сектор", сформирани в Доброволчески украински корпус (ДУК), са се представили като герои и продължават успешно да воюват. Самият Ярош е сериозно ранен в ръка.
На парламентарните избори през 2014 г. "Десен сектор" взе едва 1,8%, което говори за това, че украинецът не е склонен да възприема крайностите. Може би затова Дмитро Ярош, който е депутат във Върховната Рада като "мажоритарник", иска да създаде по-умерено политическо движение, добре възприемано както в Украйна, така и на Запада.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ