Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПРЕЗ ЮЛИ ЕС ЩЕ ОТМЕНИ ВИЗИ ЗА УКРАИНЦИТЕ, А МОЖЕ Й ПО-РАНО
През следващите месеци Брюксел ще гледа под лупа, как Киев изпълнява пет важни точки

Киев, 21 декември 2015.- В петък, 18 декември, Европейската комисия обнародва доклад за отмяна на визовия режим с Украйна. Решението на Брюксел е положително и то много. Защо?
Първо, ЕС, особено лидерите му, имат нужда от Украйна. Второ, Европа започва да осъзнава, че също трябва да бъде геополитически играч. Трето, недаването на безвизовия режим ще бъде възприето от постмайдановската Украйна и елита й като шамар. Четвърто, този евентуален удар Русия ще използва с пълна сила да дискредитира Европа и да убие всякакви евронадежди на украинците. А, както се вижда, имиджовите загуби от информационните войни понякога са по-тежки, отколкото от военните действия.
Освен ЕК, решението трябва да бъде взето и от Европейския парламент и Съвета на министрите. Най-вероятно това да стане през юли 2016 г. Дотогава, по-точно, през първото тримесечие, Киев трябва да направи и да постигне следното:
първо – ефективно да заработи антикорупционното бюро и Специализираната антикорупционна прокуратура (те вече са създадени);
второ – в закона за прокуратурата да бъдат внесени поправки за промяна при формиране на състава на Специализираната антикорупционна прокуратура;
трето – окончателно да бъде създадена и да започне да работи Националната агенция за предотвратяване на корупция (в частност, да анализира декларации на държавните служители);
четвърто – да бъде променен законът за Агенцията за връщане на активите и тяхното управление и законът за специалната конфискация и арест на имущество;
пето – в бюджета за 2016 г. да бъдат предвидени средства за работа на горепосочените структури.
На 9-10 юни в ЕС ще се разглеждат тези пет точки, и ако всичко е наред, след месец и половина (на евробюрокрацията толкова време е необходимо за всякакви формалности), т.е., през юли 2016 г. украинците, сдобили се с биометрични паспорти, ще могат спокойно да посетят България или друга страна – членка на ЕС.
Възможно, ако украинският парламент и изпълнителната власт се окажат на висота и пожелаят да работят задружно, ЕС да разгледа украинския въпрос през първото тримесечие на следващата година и при положителния развой на събитията безвизовият режим с Украйна ще е факт през май. Но това е прекалено оптимистичен сценарий.
"Українська правда" отбелязва, че президентът Петро Порошенко и премиерът Арсений Яценюк поеха личен ангажимент "да натиснат" Въховната Рада. Но е нужен и натиск от гражданското общество, което след Майдана продължава да бъде важен фактор в обществено-политическия живот на Украйна.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ