Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 СБУ: НАРОДНА РАДА НА БЕСАРАБИЯ? НЯМА ТАКОВА НЕЩО!
Киев, 08 април 2014.- Служба за сигурност на Украйна (СБУ) опровергава информацията за това, че на 6 април в Одеса е учредена т.н. Народна рада на Бесарабия. Според Маркиян Лубкивский – съветник на председателя на СБУ, наистина има съобщение, разпространено от един сайт, регистриран в Москва, че се проведе учредителна конференция с участие на 100 делегати – представители на българската, гагаузката, руската, ромската, молдовската и полската общности в Одеска област. Там също така пише, че в проява са участвали и чуждестранните гости: от България – "Атака" (комсомолец Светослав Пройнов), и Молдова – "Патриоти на Молдова", все проруски организации.
Но пан Лубкивский потвърждава, че на 6 април наистина някои хора са се събрали в един от ресторантите в Одеса, но там не е имало чуждестранни представители. Освен това, лидерите на официалните организации на малцинствата в Одеска област отричат, че имат нещо общо с "ресторантното събитие". На сайта на т.н. Народна рада на Бесарабия се посочва адресът – седалище на тази организация: гр.Измаил, ул."Ленин", №36, оф.1, но де-факто това е адресът на обикновена къща на една възрастна жена, която "понятие няма" за "НРБ".
"Става дума за поредна московска лъжа, - казва Маркиян Лубкивский. – Но, въпреки всичко, ние сериозно работим по този въпрос".
А дано!
От Одеса ни съобщават, че тази конференция най-напред се насрочва за 2 април в с.Фурмушика-Нова, Тарутински район, Одеска област. Но местните жители предупреждават властите и СБУ арестува 8 организатори. Все пак като че ли нещо се провежда на 6 април, но… в Одеса. И дори е приет манифест. От одеския журналист Сергий Горицвит научаваме, че лидерът на "НРБ" Дмитро Затуливетер – етнически руснак, иска "Бесарабия да получи национално-културна автономия".
Но каквото и да е станало на 6 април в Одеса, едно е ясно: освен Донбас, където се води истинска война, потенциално най-застрашените градове в Украйна са Харков (на граница с Русия) и Одеса (на граница с проруското Приднестровие в Молдова). Атентатите постоянно има и там, и там. И ако службите и жителите в Одеска област позволят да се пръкне втори фронт - "Бесарабска народна република", местните хора, включително и българите, чака ги това, което в момента изживяват хората в Донбас – разрушения, смърт, грабеж, безпаричие...(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ