Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПЛАНЪТ НА ПУТИН Е ПЛАН ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА УКРАЙНА
Руският президент се опира върху общественото мнение, което е надъхано националистически и антизападно и зомбирано от ТВ

София, 07 февруари 2015.- В четвъртък, т.е., на 5 февруари, Киев преди обяд посети държавният секретар на САЩ Джон Кери. Същия ден, но след обяд, в украинската столица пристигнаха президентът на Франция Франсуа Оланд и канцлер на Германия Ангела Меркел. От Киев Кери отлетя за Мюнхен да участва в международната конференция по безопасност, а Оланд и Меркел тръгнаха за Москва. Детайлите от преговорите им в Киев ние не знаем. Освен, че подкрепят целостта на Украйна и се стремят конфликтът в Донбас да бъде уреденза предпочитане по мирен, дипломатически начин.
Почти нищо не знаем и за какво преговарят Оланд и Меркел в Москва. Знаем, че след 5-часовите преговори, без да проронят нито дума, двамата си тръгват.
Според Кремъл, преговорите бяха конструктивни. Страните се разбраха да продължат диалог в неделя, на 08 февруари, но по телефона, сиреч, да се чуят.
Днес в Мюнхен са Оланд, Меркел, Кери и Порошенко. Путин е в Москва. Дали ще се получи пробив, трудно да се каже? Най-вероятно, не, защото Киев едва ли ще се съгласи с това, което, според някои украински и руски издания, предлага Москва.
Та какво предлага Путин? Накратко:
- Луганска и Донецка област получават автономия в административните си граници, т.е. става дума за федерализация на Украйна, и това да бъде вписано в конституцията на страната;
- гаранции за длъжностните лица - лидери на сепаратистите, избрани на местните избори на 02 ноември м.г., които не се признават нито от Киев, нито от света;
- Луганска и Донецка област стават свободни икономически зони;
- Киев финансово поема възстановяване на разрушената икономика и инфраструктура в тези две области.
За целта:
- Киев и сепаратистите да започнат да преговарят (а Върховната Рада на Украйна прие декларация, с която т.н. Луганска и Донецка народни републики се признават за терористични организации, и сега Москва иска парламентът да плюе върху решението си и да се прегръща с терористите);
- украинските военни части, МВР и Националната гвардия да напуснат територията на Луганска и Донецка области;
- контролът върху украинско-руската граница, която в момента не се контролира от Киев, да се поеме от т.н народна милиция, т.е., от военизираните структури на сепаратистите.
Твърди се още, че планът на Путин включва:
- Украйна да не влиза в НАТО и това да бъде вписано в конституцията на страната;
- Украйна да не влиза в ЕС, а да се присъедини към Евразийското икономическо пространство (Русия, Беларус, Казахстан и Армения);
- Украйна да признае Крим за руска територия.
Ако руският президент наистина е представил този план на Оланд и Меркел, то няма нищо странна, че те си тръгнаха от Москва без да проронят и дума. Защото това означава не само Украйна, но и Европейският съюз и САЩ да капитулират пред един безспорен агресор, който си позволи да преначертае границите на следвоенната Европа и да погази международния правов ред.
Вероятно, отивайки в Москва, европейците правят опит да помогнат на Путин горе-долу достойно да излезе от ситуацията, в която е вкарал Русия преди една година, анексирайки Крим. Но, очевидно, това не се получи. Путин се опира върху общественото мнение, което националистически и антизападно е надъхано до такава степен, че всякакъв компромис или разумна отстъпка ще се смята за слабост и заплашва рейтингът на лидера да се сгромоляса. Като че ли Путин няма печеливш ход: ако продължи войната – санкциите и ниската цената на петрола ще досъсипят икономиката на Русия и в резултат на падането на стандарта хората ще се надигнат, а ако отстъпи в Донбас – екзалтиралите руснаци, зомбирани от ТВ в продължение на години, пак ще се надигнат и ще го свалят, защото ще сметнат това за унижение на Русия.
Капанът, в който влезе Путин преди една година, не му дава кой знае какви възможности за избор. Допуска се, че той ще продължи да залага на агресията и задълбочаване на кризата в Украйна. А в тези условия Западът ще трябва да продължи със санкциите си против Русия и да въоръжава Киев войната да не се прехвърли по-нататък в Европа.
А-пропо: Според някои прогнози, още през лятото, когато НАТО окончателно ще напусне Афганистан, ислямистите ще направят опит за проникване в Средна Азия чрез Таджикистан, където има руска военна база. И тогава Москва ще трябва да воюва сама, без съюзници, на два фронта. Което е трудна задача.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ