Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 В УКРАЙНА Е ОБЯВЕНА МОБИЛИЗАЦИЯ
За Донбас има два песимистични варианта: или пълномащабна контитентална война, или продължаваща дестабилизация и изтощаване на Украйна

Киев, 15 януари 2015.- Днес Върховната Рада с 268 гласа от всички 316 одобри указ на президента, с който в страната се обявява мобилизация. Първата вълна ще започне на 20 януари и за 90 дни ще бъдат мобилизирани военнозадължените и резервистите на възраст от 20 до 27 г. от всички региони, освен анексирания Крим. Предвижда се за нуждите на армията, Националната гвардия и МВР да се взимат и транспортни средства. Втората вълна е планирана за 60 дни през април, а третата – през юни, също за 60 дни.
Министерството на отбраната предвижда да увеличи броя на военнослужещите от 180 хил. до 250 хил.
Според Олександър Турчинов – секретар на Съвета за националната сигурност и отбраната на Украйна, в превзетите от сепаратистите райони на Донбас има 36 хил. терористи, като 8,5 хил. от тях са военните от редовната руска войска. Те разполагат с 542 танка, 990 БТР-и, 694 системи за артилерийски и залпов огън, 4 реактивни комплекса и 57 зенитно-ракетни комплекса. Освен това, на границата с Украйна са съсредоточени 52 хил. руски войници с 300 танка, 1800 БТР-и, 780 системи да артилерийски и залпов огън, 280 бойни самолети и хеликоптери.
Турчинов предполага, че събитията в Донбас могат да се развият по два песимистични варианта: първи – възобновяване на пълномащабни военни действия, настъпление на руските въоръжени сили и като следствие – пълномащабна континентална война; втори – Кремъл продължава да дестабилизира Украйна, активизира терористичната дейност за превръщане на това противоборство в траен военен конфликт. Крайната цел на Москва е изтощаване на икономическия, военния и морално-психологическия потенциал на Украйна и създаване на благоприятни условия за постигане на крайната цел – ликвидиране на Украинската държава. Този сценарий Украйна е преживяла през 1920 г., когато при мълчаливо съгласие на Запада и вътрешно политическо боричкане Украинската народна република престана да съществува.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ