Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ЕДНА ГОДИНА СЛЕД МАЙДАНА – КАК СЕ ПРОМЕНИ УКРАЙНА И СВЕТЪТ?
Този Майдан, или Евромайдан, или Революция на достойнството, не е последен

София, 13 декември 2014.- Майданът в Украйна започна в средата на ноември преди една година, когато тогавашният президент Виктор Янукович отказва на срещата на върха на ЕС във Вилнюс да подпише споразумение за асоцииране. На 19 ноември 2013 г. на площада в Киев най-напред излизат предимно млади хора – студенти, средни и дребни предприемачи. За да протестират. В нощта на 30 ноември срещу 1 декември милицията и специалните части "Беркут" брутално пребиват протестиращите. На следващия ден, на 1 декември, в неделя, на Майдана излизат 1 млн. киевчани и гости на столицата. А една седмица по-късно се появява "Десен сектор" и протестът, или Революцията на достойнството, се радикализира. След един месец ще има и първа жертва – на 22 януари (вече тази година) е убит Сергий Нигоян – на 20 г., от Днепропетровск. След него ще има и други убити – в най-новата история на Украйна те ще влязат като "Небесна сотня".

Според украинската Википедия, до 19 февруари 2014 г. загиват 86 протестиращи, техните имена са известни. След тази дата от рани умират 16 души, като последният от тях почива преди няколко дни, на 9 декември, казва се Олександр Гриценко. Майданът има и неизвестни герои, чиито имена все още не могат да се установят…
Та как се промени Украйна и светът около нея след Майдана? Напразни ли са тези жертви? Или, както цинично отбеляза преди една година във Фейсбук блогерът Димитър Ганчев, "за едни $3 млрд. (толкова Путин е давал на Янукович, за да се откаже от евроинграцията – б."БУВести") украинците са готови да затрият държавата си"?
Е, не я затриват.
На 23 февруари Виктор Янукович бяга в Русия, а в началото на март в Крим, погазвайки всички международни договори и норми, нахлуват руските войски и Украйна губи част от териорията си – полуостровът е анексиран, изведнъж се превръща в "сакрален", сиреч "свещен", за Кремъл. В Донбас се надига сепаратизъм и тероризъм, подхранван от Москва, и през април пламва украинско-руската война, която продължава досега – Путин "спасява" т.н. руски мир уж от киевската "хунта". В Киев се сменя властта – авторитарният режим на два пъти съдимия Янукович, роден в Донбас, си отива, и републиката от президентска става парламентарна, връща се демокрация, започва лустрация, милиардерът Петро Порошенко печели предсрочни президентски избори още след първия тур. Украйна се обръща към САЩ, Европа и НАТО. На 21 март и на 27 юни Киев и Брюксел подписват, съответно, политическата и икономическата част на споразумението за асоцииране. Очаква се през 2015 г. да падне визов режим с Украйна, а зоната за свободна търговия да заработи (под натиста на Русия) едва от 2016 г. Армията се възражда, в страната се разраства невиждано (!) патриотично волунтиерско движение, гражданското общество отново е на предната линия. БВП пада с 8% (според Световната банка, растежът с 3,5% ще има през 2016 г.). Гривнята се обезценява от 8 грн. за $1 до 16 грн. сега, цената на природния газ се увеличава с 25%. Инфлацията тази година ще бъде около 20%. Износът пада с 8%, а вносът - с 25%, от минус $9,7 млрд. във външната търговия през 2013 се стига до плюс $803 млн. сега. МВФ възобновява кредитната си линия за Украйна и през 2014 г. страната ще получи $9 млрд. Външният дълг достига почти 70% от БВП. "Нафтогаз" съди "Газпром" в Стокхолм, през юни Русия спира да подава газ за Украйна, Киев започва да внася "синьо гориво" от Европа – чрез Словакия, Полша и Унгария, договаря се с Норвегия. Има остър дефицит на донбаските въглища – антрацит. Бившата управляваща партия "Региони на Украйна" се разпада. Но в югоизточната и източната част на страната на 26 октомври отново гласуват за това, което е останало от нея – Опозиционен блок. В новата Върховна Рада за първи път не влизат комунистите, оформя се конституционно проевропейско мнозинство. Донбас напускат 500 хил. души – интелигенция, дребни и средни предприемачи, но 5 млн. остават, Луганск и Донецк са в ръцете на сепаратистите и руснаците. Според ООН, от юни досега там загиват над 4 хил. души. Това число съвпада с броя на жертвите на руската войска и руските доброволци-авантюристи в Донбас, твърдят руските правозащитни организации. Загубите на украинската армия и доброволческите отряди са около 900. "Шахтар" напусна Донецк и мачовете си в шампионата на Украйна и Шампионската лига играе в "бандеровския" Лвов.

Майданът променя и света. САЩ и ЕС, макар и трудно, подкрепят Украйна и въвеждат икономически санкции против Русия, която изпада в международна изолация. Отново се заговори за студена война. Особено след като през юли сепаратистите с руския "Бук" свалят австралийския пътнически "Боинг" с 298 души на борда. През тази година Руската Федерация ще загуби $140 млрд., рублата буквално се срива спряло долара и еврото (от $1 = 35 руб. преди до 54 руб. сега), петролът поевтинява от над $100 до $62 за барел. Руският президент де-факто е персона нон грата, Кремъл затрива "Южен поток" и се обръща към Китай, който му извива ръцете, защото отказва да финансира газовата тръба "Сила Сибири". В Русия отново е на мода "за всичко е виновен световния империализъм". Светът става свидетел на мощна информационна война (пропагандистка кампания), подета от руските най-вече ТВ-медии (САЩ и Украйна са враг №1 и №2 за руснаците, казва руският ВЦИОМ). Путин с рейтинг 80%, когото Жириновски предлага да коронясат за монарх, зове поданиците си да търпят незгодите. Раята е зомбирана и послушна, няма никакви протести, въпреки хилядни жертви. Кремъл отказва да признае, че в Донбас има руска редовна армия, въпреки че от Ростов-на-Дон постоянно изват както нови попълнения, така и въоръжение, боеприпаси и гориво, а обратно се връщат тирове-рефрижератори с т.н. "груз 200" (трупове). Путин по примера на "Южен поток" (обвини България, че е виновна за спирането му, а де-факто Кремъл няма пари за този проект) търси красив изход от клопката, в която влезе в Донбас със своя държавен тероризъм, но не намира. В САЩ Сенатът най сетне прие закон, според който Украйна става съюзник на Америка извън НАТО. Камарата на представителите също го хареса и остава президентът да го подпише…

Може би сме пропуснали нещо, но Майданът, от който Москва има панически страх, даде толкова мощен импулс на изтичащата година и Украйна и светът са се развивали с такава динамика, че някакво събитие може и да ни е убегнало.
Ще се осмелим да дадем една прогноза: този Майдан, или Евромайдан, или Революция на достойнството, не е последен – украинското гражданско общество допусна след Майдан-1 или Оранжевата революция от 2004 г. страната да се отпусне. Но сега повече няма да търпи самозабравилия се политикум. Най-малко защото имаме пролята кръв - "Небесня сотня" и загиналите на Източния фронт няма да го позволят. А и войната в Донбас и напъните на Кремъл да дестабилизира Украйна скоро няма да свършат. Въпросът стои категорично: или - или! Да бъдем или да не бъдем! Или да продължим да се поздравяваме "Слава Україні" и "Героям слава", или с наведена глава да кажем "здравствуйте, братушки".(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ