Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПЕТРО ПОРОШЕНКО ПРЕДЛОЖИ АРСЕНИЙ ЯЦЕНЮК ЗА ПРЕМИЕР
В Украйна се очертава голяма проевропейска парламентарна коалиция с 2/3

Киев, 02 ноември 2014.- Президентът Петро Порошенко предложи Арсений Яценюк да продължи да бъде премиер.
Това държавният глава каза на срещата си със съпартийците на 30 октомври, по-точно, с активистите и бъдещите депутати от формациите, които влизат в "Блок на Петро Порошенко". Блокът е на второ място с 21,82% от предсрочния вот на 26 октомври. На първо място е "Народен фронт" на Яценюк с 22,25%.
Президентът даде "бойна задача" до 5 ноември да има проевропейска управляваща коалиция. В нея ще влезе, освен блока на Порошенко и "Народен фронт", и новото движение "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий, който с 10,97% е на трето място. Юлия Тимошенко, която е на последно, шесто, място (5,68%), даде да се разбере, че ще подкрепи коалицията между първите трима.
В украинските медии се твърди, че Петро Порошенко се срещна и с Олег Ляшко (Радикална партия, 7,44%). Вероятно, президентът се стреми да сформира голяма парламентарна коалиция – поне с 300 гласа (във Върховната Рада са 450 места). Някои анализатори са на мнение, че държавният глава може и да успее в този своя стремеж, защото украинските "мажоритарници", освен тези, които са завуалирано издигнати или подкрепени от съответните партии, обикновено "правилно" долавят, откъде духа вятърът. А вятърът сега духа от Запада.
В опозицията ще остана проруския "Опозиционен блок" (9,41%) плюс някой друг депутат-путинист, избран в можаритарен окръг в Юго-Източна Украйна.
За 5 ноември е насрочена нова среща за създаване на управляваща коалиция. Най-вероятно, дотогава страните ще се разберат не само за министерските кресла, но и за мястото на председател на Върховната Рада. Твърди се, че то може да бъде заето или от Олександр Турчинов от "Народен фронт", който от март до края на предишната Рада е бил нейния шеф, или от Володимир Гройсман – вицепремиер в сегашното правителство на Яценюк. Пан Володимир е успешен кмет на Винниця и е човек на президента. Между другото, избирането на Гройсман за председател на Радата би било добър знак за света и би елиминирало всички обвинения от страна на Москва, че в Украйна не обичат евреи и че властта ни е "фашистка".
Един от първите въпроси, които, според новите управляващи, трябва да реши Върховната Рада, е да "се ремонтира" избирателния кодекс. Украйна се отказва от пропорционално-мажоритарната система (50:50), която се компрометира (именно "мажоритарниците" са тези, които най-много купуват гласове), и се връща към класическата пропорционална с открити партийни списъци.
От юни Украйна де-факто е във война с Русия и това обстоятелство е най-мощният мотив час по-скоро да заработи новия парламент и страната да започне не само да се реформира, но и да не допусне военно поражение в източната част - Путин да не пробие сухопътен коридор към анексирания Крим през Донбас и Херсон.
Васил Жукивский 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ