Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 БУНТОВНИЦИТЕ СА СВАЛИЛИ "БОИНГ" НАД ДОНБАС
Световното общественото мнение е на страна на Украйна и Киев няма никаква мотивация от подобни трагедии

Киев, 18 юли 2014.- Вчера в небето над Донбас е бил свален "Боинг-777" на малазийските авиалинии, летял от Амстердам за Куала-Лампур. Всички пътници – 280 души, и екипаж от 15 души са загинали. Самолетът е паднал около с.Грабово, Донецка област, Украйна. Сред загиналите са 154 холандци, 27 австрийци, 23 малазийци, 11 индонезийци, 6 британци, 4 немци, 4 белгийци, 3 филипинци и 1 канадец.
Кой го свали?
Бунтовниците в размирния украинска край Донбас имат опит да свалят украинските самолети – Ил-62, Ан-26, Су-25, хеликоптери Ми-8. Предполага се, че този път сепаратистите са объркали "Боинг" с Ил-62 или Ан-26. Защото руската пропагандистка телевизия "Лайф-Нюз" 10 мин. след трагедията съобщи, че е свален украинския самолет. Същевременно лидерът на бунтовниците руски гражданин Гиркин рапортува, че още една украинска "птичка" е свалена, без да знае, че де-факта става дума за "Боинг".
Украинският президент Петро Порошенко нарече случилото се терористичен акт, а от министерството на отбраната на Украйна са заявили, че в антитерористическата операция в Донбас не използват зенитни системи от типа на "Бук". Да, поделението с "Бук" е имало в този размирен район, но всички системи са преместени в спокойно място. Те са опровергали твърдението, че на 29 юни "Бук" е превзет от терористите. Последните само са разгромили това, което е останало в поделението след предислокацията му - става дума за стари автомобили и подобна техника.
Преди два дни САЩ се въвели нови санкции против Русия, която категорично подкрепя сепаратистите и от няколко дни директно обстрелва правителствените войски с "Град" и "Торнадо" от своя територия, а ЕС отказа да отпуска кредити на руските компании. Нещо повече, Вашингтон обявява Украйна (Грузия и Молдова) за съюзник, което дава "зелена светлина" за сериозна военна помощ. С други думи, световното обществено мнение е на страната на Киев и той няма никаква мотивация да предизвика тази катастрофа с "Боинг".
Службата за сигурност на Украйна обнародва разговори между бунтовниците в Донбас и техните руски покровители.
17 юли, 16:33 – терористът с прякор "Майор" общува с "колегата" си с прякор "Грек", говорят за сваления "Боинг". "Чернухинските" свалиха самолета… Казаците, които са в Чернухино. Самолетът се разпръсна още във въздуха, падна в района на мина "Петропавловска". Намерен е първия труп. Жена е. Цивилна е", - докладва "Майор".
17 юли, 17:42 – "Майор" потвърждава, че сваленият самолет е пътнически. "Накратко, става дума за пътнически, сто на сто", - казва той. На въпрос, много ли хора е имало, отговаря утвърдително. На втория въпрос, дали в самолета е имало въоръжение, казва: "Изобщо никакво – само цивилни вещи, медицински работи, кърпи, тоалетна хартия". "Майор" също така докладва, че са намерени документи на студента от Индонезия…
Втори прехванат разговор. 17 юли, 16:40 - един от лидерите на терористите – руски гражданин Игор Безлер, с прякор "Бес", докладва на Василий Геранин – полковник от ГРУ на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. "Току-що е свален самолет. Групата на "Миньора" е. Падна след Енакиево… Тръгнаха да го търсят и да снимат. Вижда се дим".
Украинските медии също така съобщават и публикуват снимки, с които се потвърждава наличие на зенитната система "Бук" при терористите. Снимките са правени на 17 юли в 13:30 около с.Снежное. В колоната се виждат 3 танка, 2 БТР, товарен автомобил с бунтовниците и автомобилен влекач със зенитно-ракетния комплекс "Бук" (на първата снимка, и следа от изстреляната ракета - на втора снимка)..


Още вчера вечерта след първоначалната еуфория руските телевизии и други електронни медии коренно са променили насоката на съобщенията си. Те вече твърдят, че Украйна е виновна за трагедията с "Боинг". Нещо повече, казват, че целта е била Киев да свали президентския самолет на Владимир Путин, който се е връщал от Бразилия.
Както казва днес Борис Немцов, Путин "доигрался", а Русия се превръща в страна, подкрепяща тероризъм.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ