Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 В БЕРЛИН ПОГОВОРИХА ЗА УКРАИНСКИЯ ДОНБАС
Кремъл лицемерно заявява, че има "известно" влияние върху сепаратистите

Берлин, 02 юли 2014.- Дипломатите №1 на Украйна, Русия, Германия и Франция В Берлин поговориха за украинския Донбас, където действат руските наемници и местните сепаратисти. Външните министри съгласуваха декларация за прекратяване на огъня там. Целта на договорената поредица мерки е деескалиране на конфликта в Източна Украйна, в който от април насам бяха убити над 400 души, като украинските военни сред тях са 200 души. За загубите на сепаратистите достоверни сведения няма, но те са поне 2 хил. Твърди се, че общо в Донбас има 10 хил. наемници.
Украинските медии съобщават, че четиримата външни министри са се споразумели страните им да работят за ново примирие чрез създаване на тристранната контактна група с участие на представителите на Украйна, Русия и ОССЕ, а така също сепаратистите. Тя ще започне да работи в събота, но къде – не се съобщава.
В Берлин е бил одобрен документ, който изразява необходимостта от бързо договаряне на условия за стабилно дългосрочно спиране на огъня, заяви на съвместна пресконференция с останалите си колеги руският външен министър Сергей Лавров. Той също така отбеляза, че връщането към примирието не е самоцел, а необходимо условие за възобновяване на преговорите между двете страни в украинския конфликт - властите в Киев и проруските бунтовници. "Прекратяването на огъня не бива да бъде използвано за прегрупиране на силите", - каза Лавров. Тези му думи са лицемерни, защото по време на приключилото на 30 юни примирие сепаратистите, подкрепяни и финансирани от Москва и бившия украински президент Витро Янукович, са убили 20 украински войници и всеки ден са обстрелвали позициите на правителствените сили, а от Русия постоянно са пристигали камиони с боеприпаси и наемници.
Сергей Лавров, който каза, че Москва има "известно" влияние върху сепаратистите, също така заяви, че Русия призовава проруските бунтовници да прекратят огъня, и същевременно осъди думите на украинския президент Петро Порошенко, че бунтовниците трябва да бъдат или разоръжени, или унищожени. Между другото, в деня на преговорите в Берлин в Донбас украинските войници са унищожили 4 камиона с руски наемници, промъкнали се на територията на Украйна, а бунтовниците са направили несполучлив опит с руска преносима ракетна установка да свалят украинския самолет Су-24.
Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази задоволство, че срещата е преминала конструктивно. "Мисля, че това бе първа крачка, при това важна крачка, в посока прекратяване на огъня", - сподели той. А френският му колега Лоран Фабиюс определи постигнатото споразумение като стъпка в правилната посока. Но украинският външен министър Павло Климкин подчерта, че деескалирането на ситуацията в страната му ще бъде факт, когато мирният план на президента Петро Порошенко бъде спазван изцяло и категорично, съобщава медиите в Киев.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ