Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАЙНА И ЕС ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА АСОЦИИРАНЕ
За европейския си стремеж украинците платиха много скъпо
Брюксел, 27 юни 2014-. Днес Украйна подписа споразумението и търговско-икономическата част за асоцииране с ЕС. На 21 март т.г. в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението.
Заедно с Украйна в Брюксел споразуменията си за асоцииране (политическа и търговско-икономическа част) подписаха Грузия и Молдова.
"Това е голям ден за Европа. Днес ЕС ви подкрепя повече от всякога", - заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпей преди подписването на споразуменията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.
"Знаем, че тези държави направиха европейски избор и искаме да подчертаем - подписването на споразуменията не е финален момент, а начало на европейския им път", - каза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.
ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране на Грузия, Украйна и Молдова, добави Херман ван Ромпой. "В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.
"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта" през 1991 г., - заяви Петро Порошенко. - Историческото развитие е неизбежно". Той подчерта, че споразумението важи за "цяла Украйна, включително и Крим".
"През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейските си мечти, - каза още украинският президент. - Споразумението ще постави началото на реформи и на борбата с корупцията в Украйна".
Петро Порошенко вярва в успеха на тристранните консултации на ниво министри, водени от Украйна, Русия и ЕС във връзка с прилагането на разпоредбите на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.
Тези консултации ще започнат на 11 юли.
По-рано пан Петро е казал, че "най-добрият вариант за Киев би бил едновременно да има споразумение за свободна търговия както с ЕС, така и с Русия". В интервю за CNN той сподели, че не очаква негативни реакции от Русия в отговор на днешното подписване на икономическата част от споразумението за асоцииране. Но от Русия незабавната реакция все пак последва. Руският президент Владимир Путин заяви, че ще има "сериозни последици", съобщава "Медиапул", като се позовава на Ройтерс.
Очаква се от споразумението за асоцииране с ЕС да спечелят най вече украинското селско стопанство, леката и химическата промишленост, но трудностите ще има за машиностроенето. Предполага се, че в началото на 2015 г. визовият режим за Украйна ще бъде отменен.
Украйна трябваше да подписа споразумението си за асоцииране с ЕС още през ноември 2013 г. във Вилнюс, но тогава под натиска на Русия тогавашният държавен глава Виктор Янукович отказа. Украинците излязоха на Майдан – на т.н. Революция на достойнство. На 22 февруари т.г. Янукович избяга от страната. В Украйна беше създадено ново правителство, а на 25 май Петро Порошенко беше избран за президент още на първия тур.
За европейския си стремеж украинците пратила много скъпо. Жертвите на Майдан са над 100 души, а във войната, която Русия след анексията на Крим води в Луганска и Донецка област, загинаха почти 200 украински военни.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ