Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ОФИЦИАЛЕН КИЕВ: КРЕМЪЛ ДА НЕ СЕ БЪРКА В НАШИТЕ РАБОТИ
Кери и Лавров се срещнаха в Париж, но безрезултатно

Киев, 31 март 2014.- "Украйна е унитарна държава и няма никакви предпоставки за нейната федерализация", - заяви днес председателят на Върховната Рада Олександр Турчинов.
Вчера външното министерство на Украйна остро реагира на думите на руския дипломат №1 Сергей Лавров, изречени в едно телевизионно интервю. Руснакът предложи, че най-добре Украйна да бъде федерализирана чрез референдуми и всеки регион да може да "установява връзки със съседна страна". Освен това, според Лавров, украинската конституция трябва да бъде поправена и руският език да придоби статут на държавен.
МВнР на Украйна в декларацията си препоръча подобни референдуми Русия да проведе в своите национални републики и едва след това да дава съвети на Киев. Според украинската дипломация, там националните малцинства, включително и украинското (около 5 млн. души), са в катастрофично състояние и пълно безправие. "Защо Русия да не напълни федерализма, който, между другото, е фиксиран в самото название на страната – Руска Федерация, с реално, а не с декларативно съдържание", - четем в декларацията.
Външното на Украйна съветва на Кремъл да даде повече пълномощия на националните субекти на федерацията, наред с руски да въведе и други държавни езици, включително и украински, а така също да позволи да се проведат референдуми за широка автономия, а ако се налага – и за независимост, в субектите на федерацията.
"Осъзнаваме, че всички тези наши предложения са риторични. Дори една мисъл за тях днес в Русия ще бъде жестоко смазана", - пише в декларацията.
В края на декември 2013 г. в Русия влезе в сила закон, според който за всякакъв сепаратизъм се предвиждат много строги наказания, включително затвор.
В украинското Интернет-пространство поведението на Русия, която иска да наложи своето на Украйна, се окачествява като върхът на нахалство.
Снощната среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров завърши без резултат. Очевидно, Лавров продължава да отстоява позицията на Москва за федерализъм, руски език като държавен, смяна на конституцията на Украйна и продължава да не смята новата власт в Киев за легитимна. Докато за Кери всякакви преговори по тези въпроси без участие на новата украинска страна са непродуктивни. Интересното е, че снощи за Крим като окупирана територия на Украйна дума не стана. Вероятно, Вашингтон е снел този въпрос от дневния си ред.
Следващата им среща ще се състои след 10-12 дни, съобщават украинските електронни медии.(УБВести) 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ