Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 КАКВО, ВСЪЩНОСТ, ЯНУКОВИЧ ПОДПИСА В МОСКВА?
Запад е бил готов да предостави на Украйна заем от 20 млрд. евро

София, 19 декември 2013.- Дяволът, какво се казва, се крие в детайлите. Сега, два дни след като украинският и руският президент подписаха нещо в Москва, започват да излизат именно детайлите. Не всички, но все пак…
И така, на 17 декември т.г. в Москва се проведе поредно заседание на украинско-руската комисия за двустранно сътрудничество. След края на срещата проговори само Владимир Путин. Той заяви, че "Газпром" намалява цената на газ за Украйна от $400 до $268, т.е., с над 30%. Това е първо. И второ – Москва дава заем в размер на $15 млрд.
Също така стана ясно, че страните подписаха споразумения за коопериране в авиационната и космическата сфера, ще преразгледат митническата си политика, ще строят мост между Крим и Кубан. Общо става дума за над 10 документа, които уж трябва да нормализират двустранните търговско-икономически връзки. Плюс още няколко в хуманитарната сфера, в частност, Киев и Москва заедно ще отбележат 200 г. (март 2014 г.) от рождението на украинския гений Тарас Шевченко.
Но всички световни медии акцентират вниманието си върху два факта – газ и кредит.
Първо, газ. "Нафтогаз" и "Газпром" имат 10-годишен договор от 2009 г., подписан в разгара на т.н. газова война. Сега имаме анекс към него. Без него цената на "синьо гориво" през това тримесечие трябваше да бъде $406 за 1000 куб. м. Огласената нова цена е $268. Какво накара Москва да направи тази отстъпка, като в продължение на 3 г. отхвърляше всякакви предложения на Киев за преразглеждане на договора? Твърди се, че един от факторите е страхът да не загуби украинския пазар. Тези опасения имат основания. Съгласно договора от 2009 г., "Нафтогаз" се задължава да купува не по-малко от 50 млрд. газ годишно. Но само през тази година Украйна намали вноса драстично и закупи 24 млрд. куб. м. Необходимите останали обеми Киев добива от собствени находища – 18 млрд., и купува от Европа, като ги внася през интерконектърни връзки с Унгария, Полша и Словакия. Плюс - спад в икономиката вече пето тримесечие. Вярно е, че в договора от 2009 г. има клауза "взимай или плащай", но намеците на "Газпром" за неустойка ($7 млрд.) Киев не разглеждаше сериозно, защото, според експертите, ако се обърне към Арбитражния съд в Стокхолм, "Нафтогаз" може да спечели делото против "Газпром", както това успешно направиха редица европейски държави.
С една дума, Украйна има нова цена на газ - $268. Но… а) сега "Нафтогаз" се задължава да изкупува почти 50 млрд., б) тази цена ще се преразглежда всяко тримесечие, в) и при износ на 24 млрд. по цена на над $400, и при износ на 50 млрд. по цена $268 "Газпром" ще получи своите $10 млрд. годишно, г) обаче Москва получава сериозен политически и икономически лост за влияние върху Украйна, като определя цената на газ в зависимост от поведението на официален Киев.
Второ, кредит. Мнозина пишат, че Русия предостави заем в размер на $15 млрд. Тук не става дума за кредит в чистия му вид. Москва само обещава, че ще изкупи украинските евробонове на тази стойност. Това не е едно и същото, да вземеш заем и да се разпореждаш с него според приоритетите си и после го връщаш. Русия изкупува външния дълг на Украйна за $15 млрд. А той, външен дълг, възлиза на $35 млрд. С други думи, ако Русия наистина ще изпълни обещанието си, то тя ще притежава около 50% от този дълг и в случай, че Киев поиска да реструктуризира или рефинансира дълга си, Москва ще има решаващо влияние при вземане на едно или друго решение, т.е., Кремъл ще диктува на Киев, какво да прави и изобщо дали да прави нещо.
Освен това, от тези $15 млрд Украйна може да получи до края на годината само $3 млрд., а останалите - може би на траншове до края на 2014 г. Същевременно, до 2 г. Киев трябва да върне тези пари плюс лихва, която е доста висока – 5% (кредитите на МВФ са с лихва 4%).
Около този т.н. кредит има още много въпросителни. Тези $15 млрд. Путин взима от специалния фонд, създаден от правителството "за черни дни", когато цените на петрол, например, ще паднат, а пенсиите трябва да се изплащат и то в същия размер. Общо в този фонд Кремъл сега има над $170 млрд. Но, за да бръкне в него, правителството трябва да получи разрешение (чрез закон) от Дума, тъй като към днешната дата парите от този фонд могат да се влагат само в цени книжа на държави, които имат рейтинг не по-малък от АА- по скалата на Fitch и S&P или Aa3 по скалата на Moody’s. В първия случай Украйна има рейтинг В- с отрицателна прогноза, а във втория – Саа1. Е, вероятността Дума да откаже на Путин е никаква, но все пак – процедурата трябва да бъде спазена. И без това в някои руски масмедии вече се пише, че правителството посегна върху парите на пенсионерите. Но в Русия геополитическите амбиции винаги преобладават над съдбата и живота на обикновения човек. Както пише в."КоммерсантЪ", позовавайки се на руския високопоставен участник в преговорите с Украйна: "Разбира се, ние спечелихме? Сега ТЕ са наши!"
Украйна има подписано споразумение с МВФ за $14 млрд. Но този, истински, кредит е даден с определени условия – Виктор Янукович да реформира страната си, в частност, да повиши с 50% цената на газ за жилищно-комуналния сектор, да внедрява енергоспестяващи технологии, да спазва размера на  бюджетен дефицит и т.н. Официален Киев отказа да изпълнява тези условия. Защото Янукович не мисли да модернизира Украйна дори с цената на непопулярни мерки, а как да остане на власт поне още един мандат - и след 2015 г., и как да зищити интересите на т.н. "Семейство". И МВФ спря траншовете си.
Днес в."Financial Times" написа, че Запад е бил готов да предостави на Украйна заем от 20 млрд. евро, но – пак при спазване на определени условия, свързани с реформи. И отбелязва, че руският кредит и намаляването на цената на газ заедно струват не повече от $4 млрд. Вестникът, позовавайки се на висши чиновници в ЕС, подчертава, че тези "подаръци" на Москва отблъснаха Киев от Европа и споразумението за асоцииране е погребано завинаги. Дали е така, остава да видим.
И така, какво, всъщност, Янукович подписа в Москва? Просто едно поемане на дъх, което ще продължи до края на март, т.е., до края на първото тримесечие на 2014 г., когато "Газпром" отново ще умува, каква да бъде цената на газ за Украйна. В зависимост от поведението и придвижването й – на Изток или на Запад?
С други думи, Русия даде на Украйна риба и краткосрочна перспектива, а ЕС предлагаше въдица и модернизация с поглед към бъдеще.
Васил Жукивский


 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ