Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАЙНА НА КРЪСТОПЪТ – КЪМ ЕВРОПА ИЛИ ОБРАТНО В СССР?
Виктор Янукович може да стане или евроинтегратор, или втори Лукашенко

Киев, 25 ноември 2013.- "Евроинтеграцията ще спомогне за диверсифициране на структурата на украинския износ и да се намалят рисковете за родната икономика. Това ще даде възможност делът на високотехнологичните стоки в общата структура на износа да се увеличи с 28-29%. През първата година след подписването на Споразумението с ЕС украинските компании ще изнесат за европейския пазар стоки с $9-10 млрд. повече спрямо сега. Нарастването на износа означава пълноценна работа на украинските предприятия и нови работни места".
Това е една от т.н. опорни точки, изпратени до депутатите и активистите на управляващата партия "Региони на Украйна". И тя е била актуална още преди две седмици. Но след като украинският президент и де-факто лидер на тази партия се срещна с Владимир Путин някъде в Русия на някоя военна база, реториката на управляващите се промени. Официално нямаше почти никаква информация за тази тайна среща. Но именно след нея стая ясно, че Киев дава заден ход на евроинтеграцията. Върховната Рада отказа за гласува законопроектите, с приемането на които Украйна щеше да изпълни всички условия на ЕС, включително да изпрати Юлия Тимошенко на лечение в чужбина.
Още преди една седмица Украйна е била на крачка от целта, пише известният украински журналист Мустафа Наем. За шанса на Украйна са писали всички световни медии, самите украинци са говорили за това в метрото, на пазара, в нощните клубове. Но изведнъж на 21 ноември, четвъртък, на сайта на украинското правителство се появи съобщение, че то спира подготовката си за срещата на върха "Източно партньорство" във Вилнюс на 28-29 ноември, където Брюксел и Киев е трябвало да подпишат Споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия.
Шантажът, който Русия предприе на официално ниво и чрез своите медии (търговска война - ограничаване на вноса на украински стоки, заплахи за въвеждане на визов режим с Украйна, многомилиардни санкции за недовзети количества газ), в края на краищата даде резултат. И тук е разликата в подхода между Брюксел и Москва. Кремъл, очевидно, представи на Янукович числа – загуби за украинската икономика, ръст на безработицата, социално напрежение – и няма втори мандат за теб, Виктор Федорович! Докато Брюксел говори повече за модернизация и европейски ценности и не дава никакви гаранции, че Янукович ще бъде преизбран – изборите трябва да бъдат демократични. Същевременно Москва, според някои сведения, е обещала преизбирането му през 2015 г. за още един мандат без да се интересува от фалшифициране на изборния резултат. Важното за нея е да има лоялност.
Но да се върнем към числата. Твърди се, че ЕС е обещал на Украйна 610 млн. евро веднага след Вилнюс и 2 млрд. евро до края на годината, а през 2014 г. – 3 млрд. евро. Вашингтон пък се задължи да натисне МВФ и Киев да подпише ново споразумение за кредит в размер на $15 млрд. Между другото, Украйна вече има едно споразумение с МВФ за кредит от $14 млрд., но то е замразено, защото правителството, за да се хареса на избирателите си, отказва да повиши двойно цената на газа за битови нужди, да увеличи пенсионната възраст (сега украинците - и жените и мъжете, се пенсионират на 60 г.). Та САЩ са намеквали, че този път МВФ няма да бъде толкова строг.
Някои наблюдатели отбелязват, че Виктор Янукович е бил съгласен с тези предложения на Запада, но при едно условие – всички пари да дойдат преди срещата във Вилнюс. В Киев пристигна Щефан Фюле, но за парите не каза нищо, а само - за освобождаването на Юлия Тимошенко. Според Мустафа Наем, който се позовава на свои източници, Янукович намекна, че загубите на Украйна от търговската война с Русия възлизат на $5,5 млрд., като към края на годината ще станат общо $8,5 млрд. Твърди се, че именно тогава украинският президент за първи път споменава приблизително следното: "Украйна има нужда от прекъсване за една година, за да уреди търговските си проблеми с Русия". Казват, че именно тогава Янукович посочи едно число – $160 млрд. Такива щели да бъдат загубите за украинската икономика от зоната за свободна търговия с ЕС.
"Українська правда" отбелязва, че Щефан Фюле е бил учуден от подобен развой на разговора и не е знаел какво да отговори. Той пристигна в Киев, за да се обсъдят протоколните въпроси за срещата на върха във Вилнюс и изведнъж… някакъв пазарлък.
Еврокомисарят Фюле си замина, Виктор Янукович тръгна на официално посещение в Австрия и остави целият шок да се поеме от правителството на Микола Азаров, който през миналия четвъртък обнародва тъжната за 65% (толкова искат в ЕС) от украинците вест - във Вилнюс няма да се подписва нищо.
Твърди се, че във военната база в Русия Путин е обещавал на Янукович Москва да преразгледа газовия договор от 2009 г. (в схемата да бъда вкаран посредник начело с някого от приближените на Янукович) и да предостави финансова помощ, но при едно условие – никакъв ЕС, само влизане на Украйна в Митническия съюз. А разликата в кредитите от Запада и от Москва е огромна: първите дават пари за конкретни цели и контролират как тези средства се изразходват, докато за вторите е важна лоялността.
Източниците на "УБВести" в дипломатическите среди намекнаха, че не е изключено промяната в поведението на Янукович да се дължи и на компромат, подготвен от руснаците. Известно е, че на млади години украинският президент е бил доста буен и е имал две ефективни присъди с излежаване зад решетките – за грабеж и уж изнасилване. Делото му в Донецк е изчезнало, няма го. Съдимостта е снета. Но очевидно КГБ помни всичко. Какви ги е вършил младият Витя в затвора или някой е вършил нещо с него - не се знае. В една предизборна кампания догодина може да изплува всичко, ако Украйна поеме към ЕС. Засега знаем само, че прякорът на Янукович в затвора е бил "Хам", сиреч "нахалник, грубиян, простак".
Какво следва?
На 24 ноември по улиците и площадите в Киев излязоха над 100 хил. души. Точно преди 9 години по време на "Оранжева революция" те са били 1 млн. Но тогава на власт е бил Леонид Кучма – бивш комунист, бивш директор на ракетен завод, който обаче не допусна да се пролее кръв. Той отхвърли предложението на Путин да смаже Майдан. "Владимир Владимирович, Украйна се е променила, тя не е същата!" – спомня си за този разговор един от приближените на Кучма.
Виктор Янукович не е Кучма. Сега той има друг прякор – "Булдозер". През 2010 г. той спечели срещу Юлия Тимошенко само с 3,5%, но след това съумя да изнасили и Конституционния съд, и Върховната Рада и от парламентарна република Украйна се превърна в президентска. И сега бъдещото на страната зависи от волята (или миналото!) само на един човек – или към Европа, или обратно към СССР.
Янукович рискува много, давайки заден ход по отношение на ЕС. Той остава насаме с Путин, а това не вещае нищо добро за един бивш затворник и бивш директор на автоколона в Донецк. Той рискува да се превърне в Лукашенко, а руските олигарси да прегазят бизнеса и на синовете му, и на спонсорите му като Ринат Ахметов (ФК "Шахтар", Донецк).
Електоратът на Янукович в Източна и Южна Украйна може да му прости заигравките със Запада, но не и хората от Западна и Централна Украйна, за които той е "чужд". С други думи, Янукович отново раздели Украйна.
Впрочем, има малък шанс той да се вслуша в протеста на улицата и аргументите на Запада – да влезе в историята като евроинтегратор на Украйна, да я откъсне от руското влияние, да започне да модернизира страната и по този начин да подкопае устоите на авторитарната путинска власт, бленуваща за нов СССР. А без Украйна Русия не може да бъде империя. Това го е казал Збигнев Бжежински - човекът, който разбира много от геополитика.
Васил Жукивский 

 

   


РУСИЯ ПРИТИСКА УКРАЙНА С "ПРИНУЖДАВАНЕ КЪМ ЛЮБОВ"
След тръбната и шоколадовата, Москва обяви на Киев още едно война: зърнена
>>>


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ