Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 РУСИЯ ПРИТИСКА УКРАЙНА С "ПРИНУЖДАВАНЕ КЪМ ЛЮБОВ"
След тръбната и шоколадовата, Москва обяви на Киев още едно война: зърнена


София, 31 юли 2013.- Днес Русия обяви още една война на Украйна – усилено започва да се проверява вносът на украинските брашнени изделия.
Това е поредната търговска атака, която Москва предприема срещу Украйна. Преди няколко дни санитарната служба на Русия наложи забрана върху вноса на шоколадовите продукти на компанията "Рошен". Уж в тях е имало някакви канцерогенни съставни. Още по-рано Кремъл намали квота за внос на украинските тръби, въведе допълнително мито върху украинските автомобили – леки и тежкотоварни.
Според експертите, тези забрани нито икономически, нито санитарно са мотивирани. Подтекстът е един – политически. Целта е Украйна да се присъедини към т.н. Митнически съюз (Русия, Беларус и Казахстан), а след 2015 г. – към Евроазиатского икономическо пространство, под което се подразбира възраждане на СССР, макар и в завуалирана форма.
Точно преди 5 г. (август 2008 г.) по време на руска-грузинската войната за Южна Осетия Русия предприе "принуждаване към мир" спрямо Тбилиси. Сега "принуждаване към любов" Кремъл разгръща против Киев. И с приближаване на ноември, когато във Вилнюс се очаква Украйна да подпише с ЕС договор за асоцииране и зона за свободна търговия, този натиск ще се засилва. Защото положителното решение във Вилнюс ще се превърне за Кремъл в огромна геополитическа загуба и ще ограничи влиянието на Москва върху постсъветското пространство.
Преди няколко дни (27-28 юли) – по време на честване на 1025 г. от покръстването на Киевска Рус, руският президент Владимир Путин, освен че е говорил общи приказки за "братство, общи корени и традиции", заяви, че Москва ще се съгласи с какъвто и да избор на Украйна, но... И това "но" с още по-демонстративен начин започна да действа веднага след завръщането с празни ръце на руския държавен глава в Москва – както вече споменахме, разгърна се шоколадовата и зърнената търговска война.
Според Володимир Фесенко от Центъра за приложни политически изследвания, това, което наблюдаваме в момента, е само начало. Според него, атаката против продукцията на "Рошен" е показна. Тази компания принадлежи на Петро Порошенко – украински олигарх, който се изказва за интеграцията на Украйна с ЕС и е един от спонсорите на "оранжевата" революция през 2004 г. Преди него същото усети върху себе си и Виктор Пинчук – още един наш олигарх, производител на тръби с голям диаметър. И той ратува за евроинтеграция на Украйна, но търгува и с Русия. За по-тясно сближаване на Украйна с Европа говори и Ринат Ахметов – най-богат украинец, собственик на ФК "Шахтар". С други думи, намекът на Кремъл се отнася към всички украински предприемачи – дребни и  едри, които правят бизнес с руснаците: щом искате в Европа, ще имате проблем при нас! А проблемите при тях плюс високите цени на природния газ, които "Газпром" упорито отказва да преразгледа, а президентът Виктор Янукович няма кураж да отиде на арбитраж, означава падане на родното производство, намаляване на приходите към бюджета и като резултат - социално напрежение, дестабилизация. Именно това е целта на Кремъл – да докара Украйна до фалит (дефолт).
Въпросът е, дали украинското ръководство ще съумее да се пребори с вътрешните и външните предизвикателства, защото политиката на неутралитет, провеждана от президента Виктор Янукович от 2010 г. насам, по-нататък няма да върши работа. А и подкрепата на управляващите в обществото пада.
Според експертите, украинската икономика не е в цветущо състояние. Само няколко числа. През второто тримесечие 2013 г. БВП на Украйна падна с 1,1%. Същото е било и през първото тримесечие. През последното тримесечие на 2012 г. БВП спадна с 2,5%. Международната одиторска компания "Ернст енд Янг" за втори път от началото на годината намалява прогнозата си за растежа на БВП на Украйна през тази година от 2,4% на едва 0,3%. Брутният външен дълг на Киев възлиза на $136 млрд., което е почти 77% от БВП. През 2012 г. чуждестранните инвестиции вълзлизат на $6 млрд., което с 10% по малко спрямо предишната. Съгласно официалните данни, в стокообмена на Украйна и ЕС, и Русия заемат по една трета. Средната заплата в Украйна е 3380 гр., което се равнява на около 700 лв.
Безусловно, украинското ръководство се намира под мощен пресинг – икономически, политически, масмедиен, религиозен, чрез руска "пета колона", от страна на Кремъл, който се стреми на всяка цена да не изпусне Киев от сферата на влиянието си. Същевременно Брюксел иска да наложи в Украйна своите ценности – демокрация, независимо правосъдието, свобода на словото, борба с корупция, предлага своя 500-милионния пазар с наистина конкурентна среда, безвизов режим. Т.е., Москва готова да приеме Украйна безусловно, с всичките й кусури, а Брюксел - при спазване на определени условия.
Та, Европа или Азия – това е изборът, който Виктор Янукович трябва да направи до ноември. И този избор той трябва да направи при незавидно развитие на икономиката, защото отказва да предприеме непопулярни мерки, особено в социалната сфера. Тъй като възнамерява да спечели още един мандат през 2015 г. А вдигането на цените на природния газ за населението, например, за което настоява МВФ, означава 100% загуба на президентските избори през 2015 г.
Според социологическите проучвания, 52% от украинците искат в ЕС, към Митническия съюз се стремят 33%, а 14% се колебаят. Западна, Северна и Централна Украйна ратуват за Европа, а Източна и Южна – за Русия. Какво ще реши украинският елит, включително родните олигарси, върху бизнеса на които е насочен ударът на Кремъл, азасега трудно да се каже. Но при всички случаи изборът ще е цивилизационен.
По време на честването на 1025 г. от покръстването на Киевска Рус президентът Виктор Янукович заяви, че тогава древната ни държава, приемайки християнството, е направила именно цивилизационен избор. Тогава на власт е бил княз Володимир Велики. Сега – Виктор, и то Янукович.(УБВести)
Васил Жукивский

 

    


ЯНУКОВИЧ Е НА ЕДНА КРАЧКА ЗА ВТОРИ ПЪТ ДА ПРЕДАДЕ СТРАНАТА СИ
Някой ден в затвор могат да отидат и тези, които са отговорни за "успешни" сделки със Севастопол и "тръбата"
>>>