Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ЯНУКОВИЧ Е НА ЕДНА КРАЧКА ЗА ВТОРИ ПЪТ ДА ПРЕДАДЕ СТРАНАТА СИ
Някой ден в затвор могат да отидат и тези, които са отговорни за "успешни" сделки със Севастопол и "тръбата"

София, 29 април 2013.- Според Наказателния кодекс на Украйна, чл.111, държавната измяна е "деяние, умишлено извършено от гражданина на Украйна във вреда на суверенитета, държавната, икономическата или информационната сигурност на държавата... и се наказва с лишаване на свобода за срок от 10 до 15 години".
Президентът на Украйна Виктор Янукович почти е готов още веднъж да предаде страната си.
Тези дни стана известно, че пропрезидентското мнозинство внесе в парламента законопроект, според който вече могат да се раздържавяват и стратегическите обекти на Украйна, включително и магистралният газопровод от Русия за Европа през нашата страна.
Путинската Русия с години се домогва до тази "тръба", но все безуспешно. Най-вече, защото законът пречеше. Но се говори, че сега Москва предлага сериозно намаляване на цената на "синьо гориво" за Киев, ако получи 50% от украинската газотранспортна система – ГТС (капацитет: минимум 120 млрд. куб м) и подземните хранилища (капацитет: 32 млрд. куб.). Другите 50% в консорциума, който уж ще се създаде, ще се падат на Украйна. Казват, че Киев предлага към тази структура да се присъедини и ЕС. Но Кремъл е против – само на двама ще делим печалбата!
Това, че самотната Украйна ще бъде преметната, няма спор. Както беше изигран и Лукашенко в Беларус. Най-напред "Газпром" се сдоби с 50% от белоруската тръба, но после "доброволно-принудително" получи и останалия дял плюс земята под нея. Същото може да се случи и с Киев. И това ще е за втори път. Точно преди 3 г. Янукович и Медведев подписаха в Харков едно споразумение, с което Русия остава в Севастопол до 2042 г. (вместо да се измете през 2017 г.), а за Украйна цената на природния газ се намалява със $100. Но де-факто това намаление никой не усети, в частност, икономиката ни. А да я модернизира и реформира, очевидно, сегашната власт начело с бивш шеф на автобаза не е в състояние.
Интересното е още едно нещо: като че ли Киев е готов не да ПРОДАДЕ, а буквално да ПРЕДАДЕ въз основа на международен договор "тръбата" си.
Както Москва не вярва на сълзи, така и на Москва не може да се вярва. А Янукович с целия си акъл тръгна да прави алъш-вериш с Кремъл.
На Янукович трябва да му напомнят, че съгласно законодателството и външнополитическата доктрина на Русия, Москва има право да изпрати своите специални части да бранят руското имущество навсякъде в чужбина. Сиреч, ако при смяна на власт в Киев новите управляващи поискат да прекратят договор за "тръбата" с Русия, Путин има право да прати войските си, за да я защитава като руската собственост. А при наличие на пета колона в Украйна една гражданска война е напълно възможно да пламне.
Експертите твърдят, че през тази година цената на природния газ в Европа ще падне до $336, докато през миналата есен беше $410. При тези условия капитализацията на "Газпром" се понижи с 30%, а спрямо 2008 г. – с цели 70%. Москва няма пари за "Южен поток". Затова притиска Украйна, защото в модернизацията на украинската "тръба" трябва да се вложат само $5 млрд., което е тройно по-евтино от "Южен поток".
В Украйна вече има прецедент – висш държавник да бъде съден за грешките си при решаване на държавни дела. Юлия Тимошенко – бивш премиер, вече излежава 7 г. присъда за "лош" газов договор, сключен, де-факто, с Путин, който директно я преметна. И, най-вероятно, лейди Ю ще продължи да лежи, докато Янукович е на власт, за когото тя е политически враг. Но нищо чудно някой ден на нейните нарове да легнат други висши украински чиновници, "успешно" продали както Севастопол, така и "тръбата".
На 3 май в Киев ще се състои "кръгла маса" за украинската ГТС. Управляващите казват, че тогава всичко ще се изясни. Засега преговорите с "Газпром" и командировките през ден, през два до Москва на пратениците на Янукович са държавна тайна. Всички или мълчат, или се ограничиват с общи заучени фрази. Сделката за Севастопол през 2010 г. също стана като гръм сред ясно небе - никой нищо не разбра. А после вече беше късно. Затова в този материал сме използвали "говори се", "казват", "уж", "като че ли", както го прави и целият украински Интернет. Едни догадки!
Но дано всичко не е това, каквото е.(УБВести)

 

    


УКРАЙНА НЕ ДАВА ГАЗОВАТА СИ ТРЪБА НА "ГАЗПРОМ". ЗАСЕГА
>>>