Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 Реплика

"ГАЗПРОМ" СЕ ДОГОВАРЯ С ПОЛЯЦИТЕ ДА ЗАОБИКОЛЯТ УКРАЙНА?

София, 05 април 2013 г.- Днес в гр.Санкт-Петербург "Газпром" и полската компания "ЕвроПол Газ" подписаха меморандум за изграждане на газопровод (капацитет - 15 млрд. куб. м.).
В самата Полша на това събитие реагираха нееднозначно. През страната вече минава една тръба. Две тръби има "Северен поток" и се говори за трета (към Великобритания). Има и основна тръба – украинската. Москва се кани да строи и "Южен поток". Същевременно в ЕС потреблението на руския газ намалява (с 10 млрд. за 2012 г.) и ще продължи да намалява, защото по-евтин газ предлага Норвегия.
Пита се: за какво й е на Москва още една тръба? Отговорът е: за да постави Киев на колене! За Путин – цар и уж "собиратель земель", това е болезнена амбиция. С високата цена за газ, договорена от Юлия Тимошенко през онази студена зима на януари 2009 г., да принуди Украйна хем да продаде своята газотранспортна система, хем да вкара Киев в своя геополитически проект, наречен Митнически съюз. Друг вариант няма. И Москва е готова да плаща огромни пари за нови, обикалящи Украйна, тръби. И то само и само от великоруския имперски инат!
Впрочем, за модернизацията на украинската ГТС (капацитет – минимум 120 млрд. куб. м) са необходими 5 млрд. евро, докато "Южен поток" (само 60 млрд. куб. м), например, ще струва поне 10 млрд. евро.
Ето какво казва един от руските експерти – Михаил Крутихин: "Изграждането на тръбопровода "Ямал-Европа-2" (така се казва втора тръба през Полша – б."УБВести") икономически е нецелесъобразно. Просто някой иска да накаже Украйна. Капацитетът на всички газопроводи за Европа от Русия е два пъти по-голям, отколкото реално се транспортира по тях. Да се строят нови тръби означава или стремежът да бъда наказана несговорчива Украйна, или, да изкажа едно цинично предположение, - някои приятелски строителни компании-изпълнители да извлекат изгода. Други причини няма".
И би било добре България час по-скоро да диверсифицира източниците си на газ, още повече, че страната консумира нищожни количества – само 3 млрд. куб. м годишно (за сравнение: Украйна – 16-17 пъти повече). Както, между другото, вече направи Киев – през 2012 г. изгради връзка със Словакия, а сега – с Унгария, и купува и вкарва (да, засега малки количества) по-евтин, отколкото руски, газ от Европа. Затова Кремъл в лицето на "Газпром" уж по-бърза да преговаря з поляците, а Алексей Милер окачестви намерението на Киев да курува европейски газ като "мошеническо".
Следва да се каже, че прав е президентът Росен Плевнелиев, като предлага не всяка отделна страна – членка на ЕС да преговаря с "Газпром", а това право да бъде делегирано директно към Брюксел.
И тук бих искал за се обзаложа, че "Южен поток" няма да бъде изграден. Защото на територията на страните от ЕС (включително България) тази тръба веднага ще попадне под т.н. Трети енергиен пакет. А това означава, че по нея може да минава и друг, не само руски газ. Русия, обаче, не иска това.
Всичко е кьорфишек!
Васил Жукивский

 

    


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ